NAUČNO OTKRIĆE: Koje su tehnike za pravljenje oružja za lov koristili naši preci pre 300.000 godina

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 04. 2024. u 00:00

NAŠI preci su pre 300.000 godina koristili mnogo sofisticiranije tehnike za pravljenje drvenog oružja za lov i oruđa za obradu krzna nego što se pretpostavljalo.

НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Које су технике за прављење оружја за лов користили наши преци пре 300.000 година

Foto: Profimedia

To je otkriveno kada su naučnici upotrebili najmodernije sisteme snimanja predmeta, poput 3D mikroskopije i mikroskopskog CT skeniranja, prilikom proučavanja koplja pronađenih u Šeningenu u Nemačkoj 1994. godine.

U studiji, objavljenoj u „Proceedings of the National Academy of Sciences“, navedeno je da su tadašnji lovci iznova oštrili slomljene vrhove koplja i štapova za bacanje. Osim toga, koristili su tehniku cepanja drveta, što je tehnika za koju se smatralo da ju je koristila tek naša vrsta – homosapijens.

„Postoje dokazi o mnogo složenijim i različitijim obradama omorike i borovine nego što se ranije mislilo. Drvo se obrađivalo i pretvaralo u koplja i štapove za bacanje, dok je slomljeno oruđe i oružje popravljano“, izjavio je Dirk Leder iz Državne kancelarije za kulturno nasleđe Donje Saksonije, jedan od autora studije.

Dr Anemike Milks sa Univerziteta u Redingu je istakla da je način na koji su naši preci tako stručno obrađivali drvo pravo otkriće za naučnike.

Najnovije analize pokazuju da su tadašnji ljudi imali veliko znanje u obradi drveta, da su znali šta žele i kako to da dobiju, kao i da je njihov proces bio sofisticiran, preneo je portal „Phys.org“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?