KLJUČAN EKSPERIMENT NASA: Tokom pomračenja Sunca lansiraće čak tri rakete

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 04. 2024. u 00:00

RAKETE će meriti gustinu naelektrisanih i neutralnih čestica, električna i magnetna polja i lansirati sekundarne instrumente za povećanje efikasnosti prikupljanja podataka.

КЉУЧАН ЕКСПЕРИМЕНТ НАСА: Током помрачења Сунца лансираће чак три ракете

Foto Tanjug/AP

SAD se pripremaju za potpuno pomračenje Sunca koje će se dogoditi 8. aprila. I dok jedni sa zebnjom posmatraju vremensku prognozu (jer bi u nekim krajevima trebalo da bude oblačno, što će onemogućavati posmatranje), drugi se spremaju za zanimljiv eksperiment.

Naime, NASA je objavila da će u okviru emisije Atmospheric Perturbations around Eclipse Path (APEP) lansirati tri sondažne rakete Black Brant IX tokom samog pomračenja Sunca.

Kako ističu, cilj je da se prouči kako pomračenje Sunca utiče na gornju Zemljinu atmosferu. Tačnije, kako to utiče na prenos radio signala i satelitsku komunikaciju. Razumevanje načina na koji Zemljina jonosfera, koja igra vitalnu ulogu u reflektovanju signala, reaguje na pomračenje Sunca, ističu iz NASA-e, ključno je za osiguranje pouzdanosti komunikacionih sistema, i onih na Zemlji i onih usmerenih ka svemiru.

Rakete će tako meriti gustinu naelektrisanih i neutralnih čestica, električna i magnetna polja i lansirati sekundarne instrumente za povećanje efikasnosti prikupljanja podataka.

Zanimljivo je da će lansiranja moći da se prate uživo iz celog sveta preko Jutjub kanala.

Pored toga, drugi NASA timovi na Zemlji će meriti jonosferu pomoću radara i balona koji bi trebalo da podignu merne uređaje u jonosferu, prenose hrvatski mediji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?