NEŠTO SE ČUDNO DEŠAVA NA SEVERNOM POLU: Naučnici ne znaju kakve bi to posledice moglo da ima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 04. 2024. u 23:00

NEŠTO čudno se dešava na Severnom polu Zemlje - promenila se velika struja cirkulišućeg vazduha, poznata kao arktički polarni vrtlog.

НЕШТО СЕ ЧУДНО ДЕШАВА НА СЕВЕРНОМ ПОЛУ: Научници не знају какве би то последице могло да има

Foto: EPA

Tačnije, promenila je smer kretanja i sada se okreće – unazad, a čak ni naučnici još ne znaju kakve bi to posledice moglo imati po čovečanstvo.

Vetrovi unutar ove struje sada duvaju istočni umesto zapadnih, a naučnici ne znaju kako će ova promena uticati na vremenske prilike u narednim mesecima. Ipak, oni smiruju situaciju ističući da nije toliko neobično da takva struja menja pravac

Kako objašnjavaju, tokom letnjih meseci na severnoj hemisferi naše planete, cirkulišući vetrovi ovog vrtloga usporavaju i počinju da se okreću ka istoku (u smeru kazaljke na satu oko Arktika). Takve promene nemaju nikakvog uticaja na vremenske prilike, ali kada se tokom zimskih meseci smer struje promeni sa zapada na istok, to donosi značajne promene, piše portal Klajmat.

Stručnjak za klimu, naučnik Ejmi Batler iz američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, ističe da je toplotni talas koji smo zabeležili u Evropi u martu verovatno rezultat ove promene smera.

Ona je objasnila da se polarni vrtlog nalazi u stratosferi, koja počinje oko 6 do 20 kilometara iznad površine planete i dostiže približno 50 kilometara. Dok je većina vremenskih prilika koje doživljavamo karakteristična za troposferu ispod nje, ekstremni stratosferski vetrovi do 250 km/h drže džep hladnog vazduha zarobljenim iznad Severnog pola.

Međutim, ponekad atmosferski talasi, koji se nazivaju i Rosbijevi talasi, potiskuju i oslabljuju polarni vrtlog, uzrokujući da se deo tog hladnog vazduha izlije. Ovo je poznato kao događaj iznenadnog zagrevanja u stratosferi, koji može dovesti do hladnoće na tlu, ali ne uvek.

Naučnici su već primetili da se zbog promene smera vetrova nivo ozona iznad Arktika povećava, i najveći je od kada se meri u martu. Ali oni su uvereni da će se nivoi ozona vratiti u normalu kada se vetrovi vrate u „normalan“ pravac kretanja.

Međutim, upozoravaju i da još uvek nije jasno kako će ova promena smera polarnog vrtloga izgledati u budućnosti, s obzirom na to da je svet sve topliji, prenose hrvatski mediji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave