EKLEKTIKA U UREĐENJU ENTERIJERA: Spojite nespojivo i - uživajte!

Bojana Jovanović

28. 03. 2024. u 18:00

Reč eklektika potiče od grčke reči eklektikos, što bi značilo - birati najbolje. U umetnosti, eklekticizam je spajanje i mešanje različitih stilova ili "pozajmljivanje" elemenata jednog umetničkog pravca u drugima.

ЕКЛЕКТИКА У УРЕЂЕЊУ ЕНТЕРИЈЕРА: Спојите неспојиво и - уживајте!

Foto Shutterstock

Reč eklektika potiče od grčke reči eklektikos, što bi značilo - birati najbolje. U umetnosti, eklekticizam je spajanje i mešanje različitih stilova ili "pozajmljivanje" elemenata jednog umetničkog pravca u drugima. A kada je reč o uređenju enterijera, tu se eklektika opisuje kao slobodan stil koji podrazumeva da je sve ono što vam se dopada ispravno i poželjno. Dakle, nema pravila prilikom izbora i kombinovanja nameštaja, pa samim tim nema ni grešaka, a jedino što bi trebalo da vas vodi je lični stil i osećaj za lepo. Milina, složićete se. Prilikom ovakvog načina uređenja prostora, kreativnost je posebno na ceni, a vaša mašta tada i bukvalno može svašta.

Slobodno mešajte stilove prema sopstvenom afinitetu, stavite vama posebno dragu fotelju baš tamo gde želite, bilo da je reč o modernoj ili starinskoj, pridodajte joj stočić potpuno drugog stila. A kada menjanje garniture za sedenje dođe na red, odaberite onu koja vam se u tom momentu dopadne i ne brinite, složiće se sa foteljom i stočićem. Kako i ne bi, kad vam se baš svi oni dopadaju?

Trpezarijski kutak modernog dizajna neće smetati starinskoj garnituri u dnevnoj sobi, koja nije odeljena zidom. Umetničke slike životinja savršeno će pristajati kuhinji, a visoka, kitnjasta vitrina od mahagonija, sa staklom, uz minimalistički nameštaj i uokviren crtež apstraktne umetnosti. Tako se i ramovi u kojima su stare gramofonske ploče odlično uklapaju sa slikama mrtve prirode, viseći odmah pored njih, čak iako su iznad kanabeta u retro izdanju.

U ovom posebnom pravcu za uređenje prostora nema jasnog koncepta prostora, pa neće smetati ako dečju kolevku postavite u dnevnu, a ne sobu za bebu, sve dok je vama to praktično i lepo. Koliko je ovaj stil slobodan pokazuje i to da čak ni dve stolice za stočićem ne moraju biti identične, kao ni rustične fotelje u dnevnom boravku – svaka od njih četiri ili više mogu biti različitog oblika i materijala. Zato, ako vam se tako dopada, spojite barok sa modernim, drvo i metal sa plastikom, animal print uz kovano gvožđe i osećajte se prijatno i udobno u svojevrsnom ogledalu sopstvene raznolikosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!