OVAKO NEŠTO SE RETKO VIĐA: Snimljen "okršaj" morksih zveri (VIDEO)

Novosti online

26. 03. 2024. u 18:21

NEVEROVATAN sukob ogromnih morskih zveri – orki ili kitova ubica i kitova ulješura – snimljen je u Bremenovom zalivu, u Australiji. Borba okeanskih titana snimljena je 19. marta, a video okršaja, kakav ranije nije viđen, objavila je organizacija Naturaliste Čartersa na Fejsbuku.

ОВАКО НЕШТО СЕ РЕТКО ВИЂА: Снимљен окршај морксих звери (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Fejsbuk

Oni su stigli u taj deo okeana kako bi posmatrali kitove ulješure, ali su naleteli na grupu orki kako traga za plenom.

- Odjednom se sve promenilo. Orke su ubrzale i poletele pravo ispred nas, u potrazi za nečim velikim. Tuce orki krenulo je na isto mesto ogromnim brzinama. Očekivali smo napad na neku drugu vrstu, a onda su nam vilice pale na pod – bio je to kit ulješura. Šok je bio još veći kada smo shvatili da je kit u društvu još četiri kita, od kojih je bar jedan bio mladunče. Kad smo se približili, delovalo nam je da su ulješure umorne i iscrpljene, sabijene u grupu zadavale su udarce dok su se trudile da uhvate dah. Orke su ih okružile i napadale – navodi se u postu na Fejsbuku i dodaje:

- Dugo se mislilo da ulješure, zbog svoje veličine i snažnih vilica, nisu podložne napadima kitova ubica. Međutim, vremenom je otkriveno da orke umeju da napadnu ženke ili mladunčad, ali ne i mužjake, koji su agresivniji.

Napadnute ženke napravile su kružnu formaciju kako bi branile mladunčad i ranjene. Tada je na površinu izbila crvenkasto-crna materija za koju se pretpostavilo da je krv. Onda su se orke udaljile od ulješura, ali je jedna u ustima imala komad mesa, za koji su pomislili da je deo tela jednog od kitova, ali su onda pretpostavili da je reč o komadu lignje koji su oteli od ulješura.

- Nažalost, misterija tog mesa ostaće misterija. Kasnijom analizom utvrđeno je da je crna materija izmet ulješura, a poznato je da je za njih to odbrambeno sredstvo. Bez obzira na ishod, orke su pokazale svoju silu i lovačke sposobnosti terajući najveće zubate predatore da se brane – navedeno je na Fejsbuk stranici Naturaliste Čarters.

(Telegraf Nauka)

BONUS VIDEO: RUSKI SURF NA LEDU: Kako su ruski surferi ukrali santu leda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave