EGIPAT DONEO ODLUKU ZA PIRAMIDE U GIZI: Tiče se potpune obnove kompleksa, "projekat veka" digao celu naciju na noge

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 02. 2024. u 18:45

EGIPAT je odustao od kontroverznog plana za ponovno postavljanje drevne granitne obloge na piramidu Menkaure, najmanju od tri velike piramide u Gizi, saopštio je komitet koji je formirao ministar turizma zemlje.

ЕГИПАТ ДОНЕО ОДЛУКУ ЗА ПИРАМИДЕ У ГИЗИ: Тиче се потпуне обнове комплекса, пројекат века дигао целу нацију на ноге

Foto: pixabay

Mustafa Vaziri, glavni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, najavio je plan prošlog meseca, rekavši da će to biti projekat veka. Ali vest da bi drevni spomenik mogao da bude izmenjen brzo je izazvala međunarodnu pometnju, što je navelo egipatsku vlast za antikvitete da preispita projekat. Piramide su jedina od sedam svetskih čuda antičkog sveta koja su još uvek sačuvana.

Jedinstven među piramidama, Menkaure je dizajniran da bude obložen granitom, a ne mermerom. Samo 16 do 18 slojeva granita je postavljeno pre nego što je gradnja zaustavljena, očigledno zbog Menkaureove smrti oko 2503. godine pre nove ere.

Tokom vekova, krađa, vremenske prilike i kolaps doveli su do nestanka mnogih slojeva, ostavljajući samo sedam u modernim vremenima, iako su brojni pali granitni blokovi i dalje razbacani oko osnove piramide.

"Niko ih neće dirati" Vaziri je rekao da će se projekat zamene granita nastaviti tek nakon godinu dana skeniranja i dokumentacije.

- Komitet za reviziju piramide Menkaure jednoglasno se usprotivio ponovnom postavljanju granitnih stambenih blokova, razbacanih oko osnove piramide od pre nekoliko hiljada godina - navodi se u saopštenju komiteta u četvrtak.

Zahi Havas (Havas), bivši ministar za antikvitete koji je bio na čelu komiteta, rekao je da će biti nemoguće utvrditi gde je svaki blok prvobitno bio. Njihova zamena bi takođe zahtevala cement, koji bi uništio piramidu.

- Ono što želim da kažem je da ne treba da brinete, piramide u Gizi su bezbedne i ništa im se neće desiti. Ljudi me svuda zovu, pišu pisma, mejlove. Oni su zabrinuti. Ne brinite uopšte, piramide su bezbedne i niko ne može da dodirne piramidu Menkaura - rekao je Havas za Rojters.

BONUS VIDEO: BEZ VIZE DO RAJA -  Šta Srbi najviše vole u Egiptu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)