DANAS JE SVETSKI DAN SNEGA-. Evo gde je i kada palo najviše snežnog pokrivača u istoriji

Novosti online

21. 01. 2024. u 07:55

PRETHODNIH dana sneg je zabeleo i Srbiju. Sneg je pojava i padavina u obliku ledenih kristala vode, koja se sastoji od puno pahuljica.

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН СНЕГА-. Ево где је и када пало највише снежног покривача у историји

Foto: D. Balšić

Iako se sastoji od malih, nepravilnih delova, sneg je u stvari zrnasti materijal. Sneg se formira kada vodena para sublimira visoko u atmosferi na temperaturi manjoj od 0 °C i nakon toga padne na površinu zemlje.

Sneg takođe može biti veštački napravljen korišćenjem snežnih topova, koji u stvari prave sitna zrna sličnija krupi.Sneg se zadržava u obliku zamrznute kristalne vode tokom svog životnog ciklusa, počevši od vremena kad se pod podesnim uslovima kristali leda formiraju u atmosferi, uvećaju do milimetarske veličine i akumuliraju na površini.

Snežne padavine zavise od doba godine i lokacije, koja uključuje geografsku širinu, nadmorsku visinu i druge faktore koji uopšteno utiču na vremenske prilike.

Najveće ukupne padavine na svetu su izmerene na planini Maunt Bejker (Vašington, SAD) tokom sezone 1998-1999. kada su iznosile 28 metara, a najveća količina dnevnih padavina je izmerena na Srebrnom jezeru (Kolorado, SAD) 1921. godine i iznosi 1,93 metara.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: NAJVEĆI JE NA SVETU: Šest godina jedinstvenog muzeja skulpture Terra u Kikindi, sa 1.200 dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)