NEGDE JE ZABRANJEN PEŠKIR, A NEGDE SELFI: Vodite računa ako posećujete ove destinacije, zbog jedne greške može vas sve skupo koštati

Novosti online

09. 01. 2024. u 21:15

OVA godina nam je pokazala da ljudi ne žele da sede između svoja četiri zida, a turizam je doživeo veliki bum. Neke popularne destinacije su bukvalno preplavljene turistima pa su neki odlučili da uvedu određena pravila kao oblik odbrane od preteranog turizma..

НЕГДЕ ЈЕ ЗАБРАЊЕН ПЕШКИР, А НЕГДЕ СЕЛФИ: Водите рачуна ако посећујете ове дестинације, због једне грешке може вас све скупо коштати

Foto Pixabay free images

Neki potezi su se činili očekivanim i sasvim u redu: broja kruzera je smanjen, broj posetilaca je ograničen, a iznosi turističkih taksi su povećani. Međutim, doneta su neka pravila i koja nam zvuče u najmanju ruku - čudno.

Bez peškira na plaži

Za turiste koji su ovog leta pohrlili na poznate plaže italijanske Sardinije, vlasti su donele niz propisa. To uključuje ograničavanje broja posetilaca i uvođenje vremenskih ograničenja. Ali plaža Pelosa na zapadnoj obali, popularna zbog kombinacije sitnog belog peska i plitke tirkizne vode, uvela je zabranu nošenja peškira. Naime, dozvoljeno je da se leži na prostirki jer ona zadržava manje peska.

Čuvena plaža Spjađa Rosa na Sardiniji je potpuno zatvorena za turiste u 2023. godini - za hodanje po njoj platićete kaznu 500 evra a čak 3.500 evra ako budete uhvaćeni da kradete pesak. Turistima je dozvoljeno da je posmatraju sa broda.

Kazna od pet cifara za puštanje muzike

Posetioci portugalskih plaža upozoreni su da bi zbog preglasnog puštanja muzike mogli da budu kažnjeni i do 36.000 evra. Nacionalna pomorska uprava (AMN) zabranila je prenosne zvučnike koji emituju glasnu muziku koja bi mogla da uznemirava lokalne stanovnike i turiste.

AMN-ov propis za plažui takođe zabranjuje igranje loptom van za to određenih mesta, kampovanje izvan kampova i paljenje vatre.

Oprezno sa selfijima

Portofino, mali primorski grad na italijanskoj rivijeri, izuzetno je popularan među turistima, što dovodi do neizbežnog uznemiravanja lokalnog stanovništva. Naročito leti to znači priliv posetilaca koji poziraju za selfije, blokiraju staze i puteve.  U cilju borbe protiv ovoga, gradonačelnik Portofina uveo je zone zabrane stajanja tokom letnjih meseci ove godine. Svako ko uhvaćen da predugo pozira za selfi na obali između 10.30 i 18 časova rizikuje kaznu od 270 evra.

Ograda protiv fotografisanja

Smatra se da je zadivljujuća pozadina grada Halštata u austrijskim planinama inspirisala popularni Diznijev crtani film "Frozen". Imajući to u vidu, ovu destinaciju svake godine poseti više od milion turista, a mnogi žele da naprave selfi sa čuvenim pogledom. Ove godine, stanovnici grada su postali toliko frustrirani da su podigli ogradu kako bi sprečili posetioce da fotografišu krajolik. Ipak je kasnije uklonjena nakon burnih reakcija na društvenim mrežama, ali se verovalo da će barijera sprečiti ljude da se okupljaju na popularnom mestu za selfije i uznemiravati stanovnike stvaranjem previše buke.

Lažni znaci upozorenja za strance

Koliko daleko su spremni da odu, pa čak i slažu, pokazali su Španci koji su na plažama širom Majorke postavili, ni manje ni više nego lažne znakove upozorenja.

Neki plakati upozoravali su na "opasne meduze", "kamenje koje se obrušava" ili da je morska vodu zagađena kanalizacijom. Drugi su rekli da je plaža zatvorena postavljanjem znaka "zabranjeno kupanje". 

Međutim, ostavili su i nekoliko malih redova teksta na katalonskom koji otkrivaju da upozorenja nisu bila stvarna. Objasnili su da "nije problem klizište, već masovni turizam" ili da je "plaža otvorena, osim za strance i meduze".

BONUS VIDEO: ITALIJANI I TURISTI POHRLILI NA FONTANE - Ovo je njihov način rashlađivanja

(24sedam)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!