EPL SE POVINOVAO PRAVILIMA EU: Novi Ajfon imaće USB-C punjač

Tanjug

04. 09. 2023. u 22:45

NAJNOVIJI Ajfon kompanije Epl koji će biti predstavljen 12. septembra imaće USB-C punjač, u skladu sa regulativom EU koja zahteva od proizvođača da usvoje zajednički model punjača do decembra 2024. kako bi se uštedeo novac potrošačima i smanjio otpad.

ЕПЛ СЕ ПОВИНОВАО ПРАВИЛИМА ЕУ: Нови Ајфон имаће УСБ-Ц пуњач

Foto: AP

Većina novih Epl proizvoda, kao što je najnoviji iPad, već koriste USB-C, ali kompanija se do skoro protivila pravilu EU. Telefoni američke kompanije trenutno koriste sopstveni lajting adapter, za razliku od rivala, uključujući Samsung, prenosi BBC.

-Stroga regulativa koja nalaže samo jednu vrstu konektora guši inovaciju, a ne podstiče je, što će zauzvrat naneti štetu potrošačima u Evropi i širom sveta, rekao je za britanski javni servis predstavnik Epla u septembru 2021, kada je na tržište izbačen poslednji model Ajfona.

Svi Ajfon uređaji počev od Ajfon 8 telefona koji je predstavljen 2017. godine podržavaju bežično punjenje.

Međutim, izgleda da će poslednji model Ajfon 14 ujedno biti i poslednji model koji koristi lajting kabl, koji se u Eplovim prodavnicama prodaje za oko 23 evra.

Za sada nije poznato da li je reč o globalnoj promeni proizvoda, ali, kako piše BBC, malo je verovatno da će tehnološki gigant napraviti drugačiju verziju telefona samo za evropsko tržište.

Ove novine biće ugrađene u novi Ajfon 15 i Ajfon 15 Pro uređaje koji bi trebalo da budu predstavljeni sledeće nedelje na godišnjem jesenjem događaju Epla, a osnovna prednost, osim veće brzine punjenja, je što će moći da se koristi jedan punjač za iPad, Mac i iPhone.

Pravilo EU o zajedničkom punjaču pokriva niz proizvoda „male i srednje prenosive elektronike“, uključujući mobilne telefoni, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za video igre i prenosive zvučnike.

Bilo koji od ovih uređaja koji se puni pomoću žičanog kabla moraće da ima USB Tipe-C port, bez obzira na proizvođača.

Prema EU, to će uštedeti potrošačima „do 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača“ i smanjiti 11.000 tona otpada na godišnjem nivou.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)