OTKRIVEN ULAZ U "PODZEMNI SVET": Ispod crkve u Meksiku pronađen misteriozni lavirint (VIDEO)

Novosti onlajn

18. 07. 2023. u 15:19

ARHEOLOZI su na lokalitetu Mitla u južnom Meksiku došli do neverovatnog otkrića - lavirint odaja i prolaza skrivenih ispod katoličke crkve koji predstavlja "ulaz u podzemni svet".

ОТКРИВЕН УЛАЗ У ПОДЗЕМНИ СВЕТ: Испод цркве у Мексику пронађен мистериозни лавиринт (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/ The ARX Project

Drevni Zapoteci sagradili su ove objekte pre više od 1.000 godina i smatrali ih hramom, a bili su poznati kao Liobaja (Lyobaa), odnosno "mesto odmora". Izgleda da se u sklopu te mreže hodnika i dvorana, smeštenih nekih pet do osam metara ispod površine, nalazi i nekoliko grobnica.

Misionari zapečatili ulaz

Naučnici su to područje skenirali na tri načina; radarom, tomografijom električnog otpora i seizmičkom tomografijom. Zatim su obradili sve podatke i izradili detaljnu kartu ovog skrivenog podzemnog hrama. Danas se na tom mestu nalazi crkva koju su izgradili misionari, a ulaz u podzemni lavirint skriven je iza oltara.

Čini se da su misionari pri dolasku zapisali podatke o drevnom lavirintu, a zatim zapečatili ulaz u Liobaju. U zapisima iz 1674. dominikanskog oca Franciska de Burgoje se nalazi opis podzemnog hrama u kojem se spominju četiri prostrane, međusobno povezane odaje i više pećina i prolaza duboko ispod zemlje.

 

Verovali u podzemni svet

Zapoteci su verovali u podzemni svet, poštovali su više bogova, a rituali su im bili jako važni. Stručnjaci smatraju da se hram koristio do kasnog 15. veka, nakon čega su ovom regijom zavladali prvo Asteci, a zatim Španci, piše Sajens Alert.

Zahvaljujući najnovijim tehnikama 3D snimanja, arheolozi su uspeli da ponovo pronađu i mapiraju ovu drevnu mrežu prolaza, s time da je ovo tek prva faza projekta Liobaja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: EKOLOŠKA RAPSODIJA - Ronioci uživaju u podvodnom koncertu na Floridi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo