ŠTA JE OTKRIO TELESKOP „DŽEJMS VEB“: U Sunčevom sistemu života može biti i van Zemlje? (VIDEO)

Novosti online

01. 06. 2023. u 23:38

NAUČNICI su i ranije smatrali da još jednom mesto u Sunčevom sistemu zadovoljava kriterijume neophodne za postojanje života, a sada je došla još jedna potvrda.

ШТА ЈЕ ОТКРИО ТЕЛЕСКОП „ЏЕЈМС ВЕБ“: У Сунчевом систему живота може бити и ван Земље? (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Osim na Zemlji, do sada su otkrivena samo dva mesta s tekućom vodom u Sunčevom sistemu. To su Jupiterov mesec Evropa i jedan od više od sto Saturnovih meseca - Enkelad. Upravo zato su ta dva prirodna satelita postala predmet povećanog interesa astronoma i astrobiologa, a novi podaci samo povećavaju interesovanje za Enkelad.

Naime, oni pokazuju kako postoji mogućnost da bi, ako zaista postoji život van Zemlje, odnosno unutar Sunčevot sistema, to moglo da bude upravo na pomenutom Saturnovom mesecu.

-Nove podatke dobili smo zahvaljujući teleskopu „Džejms Veb“ koji je otkrio prilično veliki oblak vodene pare koji dolazi sa njegovog južnog pola. Trenutno nije poznato što prouzrokuje ovako masivni oblak koji se proteže na oko 10 hiljada kilometara u dužinu, ali njegova veličina je iznenadila naučnike. Kada sam pogledao video-podatke, mislio sam da je reč o nekoj greški. Bilo je tako šokantno otkriti vodeni oblak 20 puta veći od meseca, komentarisao je Geronim Vilanueva, član tima NASA koji proučava oblak pare.

Ovaj mesec, šesti po veličini koji kruži oko Saturna, od njega je udaljen više od 230 hiljada kilometara i neprekidno izbacuje molekule vode, ostavljajući iza sebe, kako su to slikovito opisali iz NASA, „oreol, gotovo poput krofne“. Prema podacima „Džejmsa Veba“, Enkelad snabdeva vodom ceo Saturnov sistem, uključujući i samu planetu.

Pitanje koje se postavlja i na koje bi svi želeli da dobiju odgovor glasi - ima li na tom mesecu, odnosno u njegovom okeanu života?

Dok se odgovor čeka, naučnici naglašavaju da Enkelad ispunjava sve kriterijume za to. Osim vode, još prošle godine je otkriveno kako okean sadrži i fosfor, vitalni gradivni element života koji se koristi za izgradnju DNK i RNK, kao i druge važne elemente za život - ugljenik, vodonik, azot, kiseonik i sumpor.

Još jedna stvar koja ide u prilog potencijalnom životu u ovom okeanu jeste što izbacuje gas metan koji se inače vezuje uz mikrobe, odnosno oni ga proizvode ili koriste. Upravo zato naučnici razmišljaju kako u okeanu na južnom polu Saturnovogmeseca žive ili su u prošlosti živeli mikroorganizmi, preneo je „Dejli mejl“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ISPOVEST SVEDOKA KRVOPROLIĆA U BANJSKOJ: Bojana Mijailovića policajci tzv. Kosova streljali u šumi