MESEČNI KALENDAR "NOVOSTI": Šta je sve obeležilo maj za nama

A. V. V.

01. 06. 2023. u 08:00

"Večernje novosti" u tradicionalnom kalendaru Vam donose presek mesečnih dešavanja.

МЕСЕЧНИ КАЛЕНДАР НОВОСТИ: Шта је све обележило мај за нама

Arhiva

4. IZLOŽBA umetničkih lutaka i skica inspirisanih basnama Dositeja Obradovića otvorena je u Zadužbini "Dositej Obradović" u Beogradu.

7. PARASTOSOM i polaganjem venaca na Univerzitetskom trgu u Nišu obeležena godišnjica napada NATO na ovaj grad i kinesku ambasadu.

11. SRPSKA policija u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsila je 13 članova "balkanskog kartela", koji su odgovorni za krijumčarenje najmanje sedam tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

U pozorišnom muzeju u Zaječaru prigodnim programom obeleženo je 90 godina od rođenja velikog srpskog glumca Zorana Radmilovića.

12. U Kompaniji "Novosti" uručena je nagrada Animal's best friend Veterinarskom fakultetu i studentkinjama koje su spasle kravicu Slavicu.

HILjADE hodočasnika na Ostrogu poklonilo se moštima Svetog Vasilija.

13. U finalu muzičkog takmičenja "Evrovizija" pobedila je pesma "Tetovaža" švedske pevačice Lorin. Naš predstavnik Luk Blek sa pesmom "Samo mi se spava" takmičenje je u finalu završio na 24. mestu.

15. U Kniću otkriven spomenik vojvodi Stevanu Petroviću, jednom od najznamenitijih Srba 19. veka.

JEDAN od naših najsvestranijih i najoriginalnijih umetnika Vladan Radovanović preminuo je u 91. godini u Beogradu.

16. MEĐUNARODNI sajam tehnike i tehničkih dostignuća, 65. po redu, otvoren je na Beogradskom sajmu.

PRESTIŽNO priznanje "Novosti" za knjigu godine "Meša Selimović" uručena pesniku Nebojši Lapčeviću na Kosančićevom vencu.

17. NACIONALNA avio-kompanija "Er Srbija" otvorila je novi direktan let Beograd - Čikago.

18. NAJVEĆI bibliografski poduhvat u našoj kulturi, Bibliografija Ive Andrića u dve knjige, predstavljen je na tribini Zadužbine koja nosi ime srpskog nobelovca.

21. REAL Madrid osvojio 11. evroligašku krunu pobedom nad Olimpijakosom rezultatom 79:78.

24. LEGENDARNA pevačica i "kraljica" rokenrola Tina Tarner umrla je u 84. godini posle duge bolesti.

25. LITIJOM od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save koju je predvodio patrijarh srpski Porfirije obeležen Spasovdan - slava grada Beograda.

26. ISPRED Narodne skupštine Srbije u Beogradu održan veliki narodni skup pod nazivom "Srbija nade" na kojem je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio formiranje novog pokreta. Sutradan je na istom mestu održan četvrti protest građana i dela opozicije "Srbija protiv nasilja".

27. POSLE 11 godina na čelu naprednjaka predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepustio kormilo dosadašnjem potpredsedniku partije i aktuelnom ministru odbrane Milošu Vučeviću.

IZJAVA MESECA

Nela Mihailović, glumica

"Već smo iskusili sve krize i nevolje, možemo mnogo da izdržimo, istrenirani smo za to. Nekad mislim ni da ušuškanost u bezbrižnost nije dobra. Proklet je čovek, često nezasit, pa i u tim "uređenim zemljama" postaje mu dosadno. Čini mi se da iz te dosade teži nečemu što izlazi iz okvira prirodnog ustrojstva. Sloboda je reč koja se u takvim društvima najviše zloupotrebljava. Izopačenja se prelivaju, što je zemlja razvijenija, takve stvari pre iz nje kreću."

SLIKA MESECA

SRBIJA ZAVIJENA U CRNO

MAJ 2023. godine ostaće upamćen u srpskoj istoriji kao jedan od najtužnijih perioda. U dva odvojena masakra koji su se u razmaku od dva dana dogodila u Beogradu i Mladenovcu život je izgubilo 18 ljudi! Učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu Kosta K. (13), 3. maja, oko 8.30, hicima iz očevog pištolja CZ 99 ubio je osam svojih školskih drugova i radnika obezbeđenja. U hodniku škole i učionici, gde se održavao čas iz istorije, pronađena su tela dece A. B. (12), B. A. (12), S. N. (13), A. D. (13), K. M. (12), M. A. (13), E. K. (13) i A. Č. (13), kao i čuvara Dragana Vlahovića. Tokom krvavog pira, teže i lakše je ranjeno sedam učenika, od kojih je jedna podlegla žrtvama u bolnici nekoliko dana kasnije. Manje od 48 sati kasnije Uroš Blažić (21) otvorio je vatru na ljude u Mladenovcu, Duboni i Malom Orašju od kojih je smrtno nastradalo osmoro ljudi, među kojima je bilo i maloletnih, a ranio njih 13.

(NE)OČEKIVANO

ŠPANSKI teniser Rafael Nadal, tužnog lica i sa dosta uzdaha, objavio je 18. maja da povreda mišića levog kuka, koju je zadobio 18. januara na Australijan openu, nije zaceljena. Telo osvajača 22 grend slem krune nije u optimalnom stanju da se takmiči u Parizu, pa zbog toga mora da uzme pauzu od tenisa, najverovatnije do kraja sezone, kako bi sebi dao priliku da se 2024. godine oprosti od belog sporta na način koji dolikuje velikanu ovog sporta.

- Doživeo sam povredu u Melburnu, a oporavak nije išao kako je trebalo. Svi ciljevi koje sam imao pali su u vodu, zbog toga je učešće na Rolan Garosu bila nemoguća misija. Trenirao sam koliko god je moguće u protekla četiri meseca, kako bih uspeo da prevaziđem probleme. Ovu odluku, nažalost, nisam doneo ja nego moje telo - teška srca obrazložio je Nadal.

Takođe, Španac je najavio poslednji "đir" i neki vid oproštajne turneje.

- Želim sebi da pružim priliku da regenerišem telo, naredna 2024. godina biće moja poslednja u profesionalnoj karijeri, kako bih se oprostio na način koji želim. Ne mogu da kažem da će tako biti 100 odsto, jer nikada ne znate šta može da se desi. Trenutno, moja ideja i motivacija je da pokušam da uživam na terenu. Da kažem "zbogom" na svim takmičenjima koja su me kroz karijeru oblikovala i bila važna za mene, ali u isto vreme i da budem konkurentan za pehare. To je nešto što nije moguće u ovom trenutku - poručio je Nadal.

LIČNOST MESECA

Dimitrije Golubović, učenik

MLADI Dimitrije Golubović (17), iz Niša, učenik trećeg razreda Gimnazije "Bora Stanković", osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi održanoj u Grčkoj. U konkurenciji 103 takmičara iz 49 zemalja, zablistao je svojim esejom i pokazao zaista najbolje poznavanje ove oblasti, a zlatnu medalju posvetio je, kako je rekao, svojoj otadžbini - Republici Srbiji.

Za učešće na Filozofskoj olimpijadi izborio se pobedom na državnom takmičenju organizovanom krajem marta u Požarevcu. Kako je objasnio za naš list, zadatak mu je u Grčkoj bio pisanje eseja na engleskom jeziku, a ocenjivalo se filozofsko razumevanje teme, ali i relevantnost, moć argumentacije, koherentnost i originalnost.

- Pisao sam esej o Hjumovom citatu koji govori o subjektivnosti morala. Imao sam tremu, ali je nestala kada sam napisao prvu stranu. Osećaj je zaista neverovatan, velika je čast ostvariti ovakav uspeh i osvojiti zlatnu medalju - kaže Dimitrije za "Novosti".

Ljubav prema filozofiji kod njega se javila u najranijem detinjstvu i potrebom za postavljanjem pitanja, kako to inače biva kod dece.

- Ta ljubav i interesovanje kasnije se razvijaju ili se polako gase. U mom slučaju su se razvili zahvaljujući mojoj majci koja je profesor filozofije. Uvek sam bio u prilici da od nje dobijam odgovore ili dalja pitanja, da se susrećem sa literaturom koju smo imali kod kuće - kaže nam Dimitrije.

POGLED NA SVET

VELIKA BRITANIJA

KENTERBERIJSKI nadbiskup krunisao je 6. maja kralja Čarlsa Trećeg na ceremoniji u Londonu, spustivši na njegovu glavu krunu Svetog Edvarda staru 360 godina, dok je ovaj sedeo na prestolu iz 14. veka u Vestministerskoj opatiji. Čarls je na tronu nasledio majku, kraljicu Elizabetu Drugu, koja je preminula prošle godine. Ceremonija je održana u prisustvu više stotina zvanica i poglavara drugih verskih zajednica, a vodio ju je kenteberijski nadbiskup uz prisustvo biskupa i kardinala iz cele Britanije. U samom činu učestvovali su i njegov sin Vilijam, kao i unuk Džordž.

TURSKA

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan odneo je pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora koji su bili održani 28. maja i obezbedio sebi još jedan mandat. On je dobio 52,16 odsto glasova, dok je njegovom rivalu i lideru opozicije Kemalu Kiličdarogluu pripalo 47,84 odsto glasova. Turski lider je osvojio dva miliona glasova više od svog protivnika. Erdogan je zahvalio građanima koji su njemu i njegovoj partiji opet ukazali poverenje da vodi zemlju u narednih pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NE ZNAJU NI MNOGI ISKUSNI VOZAČI: Čemu služi linija na spoljnom retrovizoru