GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima

Novosti online

12. 02. 2024. u 08:56

VEŠTAČKA inteligencija (AI) je tehnologija koja ima veliki potencijal da unapredi različite aspekte ljudskog života, kao što su zdravstvo, obrazovanje, ekonomija, kultura i društvo. Međutim, AI takođe nosi i brojne izazove i rizike, koji se tiču etičkih, pravnih, socijalnih i političkih pitanja. Kako bi se osiguralo da AI bude razvijana i korišćena na način koji poštuje ljudska prava, dostojanstvo i demokratiju, potrebno je uspostaviti jasne i odgovorne okvire za njeno upravljanje.

ГЛОБАЛНИ ФОРУМ О ЕТИЦИ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Ка разумевању и управљању новим изазовима

Foto: pixabay

Globalni forum o etici veštačke inteligencije je međunarodni događaj koji ima za cilj da okupi različite aktere iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i međunarodnih organizacija, kako bi razmenili iskustva, znanja i mišljenja o etičkim aspektima AI. Forum se sprovodi pod pokroviteljstvom UNESCO, koji je 2021. godine usvojio prvu globalnu preporuku o etici AI, koja sadrži univerzalne principe i vrednosti za odgovorno korišćenje AI u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Forum se fokusira na dve glavne teme: "Veštačka inteligencija pomaže industrijskom razvoju" i "Etika i upravljanje tehnologijom veštačke inteligencije".

Globalni Forum o etici veštačke inteligencije predstavlja ključni mehanizam za istraživanje, raspravu i donošenje smernica kako bismo osigurali da AI služi čovečanstvu na najbolji mogući način. 

Ovo je od suštinskog značaja jer omogućava da se različiti glasovi čuju i da se različite perspektive uzmu u obzir prilikom donošenja odluka koje će uticati na sve nas. Rasprava o pitanjima poput automatizacije poslova, diskriminacije algoritama i transparentnosti sistema AI ključna je za oblikovanje inkluzivne i odgovorne tehnološke budućnosti.

Foto: pixabay

Strategija razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji

Etična i bezbedna primena veštačke inteligencije predstavlja upravo jedan od pet ciljeva Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine čime je naglašen izuzetni značaj ovog aspekta razvoja AI. Ostvarenje ovog cilja podrazumeva uvođenje preventivnih mehanizama koji će omogućiti odgovoran razvoj veštačke inteligencije i načine verifikacije da su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima.

Ovaj važni aspekt prožima i ostale delove Strategije čime se obezbeđuje da se sve aktivnosti realizuju u skladu sa ovim ciljem.

Odgovorne kompanije koje u Srbiji već obučavaju svoje zaposlene za oblast etike u AI 

Ovim pitanjem sve češće se bavimo i u Srbiji. Prvi AI Master Class „Regulisanje veštačke inteligencije: pravni i etički izazovi“ je organizovan u sinergiji Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Takođe, alati veštačke inteligencije se sve češće koriste u operativnim procesima naših kompanija. Jedan od primera je i kompanija NIS gde se nove tehnologije koriste u oblastima kao što su istraživanje rezervi nafte i gasa, proizvodnja nafte i gasa, promet naftnih derivata na benzinskim stanicama. Pored toga, NIS koristi AI i kao svojevrsnu podršku u procesima okrenutim zaposlenima u kompaniji kako bi im što više olakšala administrativne procese.

Međutim,  primena AI sa sobom donosi i izazove kao što je  pitanje etike. Samo neki od primera takvih izazova su (ne)razumevanje odluka veštačke inteligencije, neovlašćeno korišćenje podataka, odsustvo transparentnosti prilikom kreiranja i razvoja sistema veštačke inteligencije, pravna odgovornost za odluke koje se donose na osnovu korišćenja alata veštačke inteligencija, sajber bezbednost sistema veštačke inteligencije, specifičnost zaštite intelektualne svojine ovih sistema. U okviru obuka koje se organizuju za konsultante za veštačku inteligenciju, jedna od neizostavnih tema je etika primene AI. Takođe, planira se da se ovaj deo obuke dodatno razvije za zaposlene u privredi.

Zbog toga je  od velikog značaja da kompanije obučavaju  zaposlene koji poseduju posebna znanja i veštine o pravnim i etičkim aspektima primene sistema veštačke inteligencije, kako bi se na najbolji način iskoristile sve prednosti korišćenja ove tehnologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!