DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?

Novosti online

29. 11. 2023. u 10:00

DIGITALNA transformacija je proces koji temeljno menja sve oblasti, uključujući i poslovne aktivnosti. Digitalna transformacija, između ostalog, utiče i na način na koji organizacije upravljaju ljudskim resursima, odnosno zaposlenima, koji predstavljaju najvredniji resurs svake kompanije.

ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА У ОБЛАСТИ ЉУДСКИХ РЕСУРСА: Шта су светски трендови, а како је у Србији?

Foto: Shutterstock

Jedan od najvećih izazova je prilagođavanje zaposlenih novim tehnologijama i zahtevima tržišta rada. Znanje i veštine koje su nekada bile dovoljne za obavljanje određenih poslova, danas su zastarele ili nedovoljne. Zato je potrebno stalno učenje i usavršavanje. To zahteva i promenu načina obrazovanja i razvoja zaposlenih, koji se sve više oslanjaju na digitalne metode koje omogućavaju fleksibilnije, interaktivnije i personalizovano učenje.

Drugi izazov je privlačenje i zadržavanje talenata u uslovima globalne konkurencije i promenljivih očekivanja zaposlenih. Digitalna transformacija je otvorila nove mogućnosti za zapošljavanje i saradnju sa ljudima iz različitih delova sveta, koji imaju različita znanja, iskustva i kulturu. To zahteva i promenu načina selekcije i regrutacije kandidata, koji se sve više oslanjaju na digitalne alate.

Takođe, promenjena su i očekivanja zaposlenih, koji traže veću autonomiju, fleksibilnost, saradnju, inovacije i priznanje za svoj rad.

Foto Pixabay

 

Treba pomenuti i da je digitalizacija HR-a posebno bitna u velikim korporacijama, naročito onima koje posluju regionalno ili na svetskom planu, budući da su njihove operacije zahtevnije, obimnije i kompleksnije.

Digitalizacija HR-a bila je i jedna od tema nedavno završenog HR Week-a, najveće online konferencije u ovoj oblasti, koja je okupila oko 10.000 učesnika iz 50 zemalja. Tokom konferencije prikazane su i uspešne prakse u oblasti digitalizacije u domenu ljudskih resursa. Svoja ostvarenja u toj oblasti predstavila je i naša kompanija NIS, koja je učinila krupne korake u digitalnoj transformaciji HR-a.

Kako su naveli predstavnici ove kompanije, jedna od najvažnijih digitalnih novina je i Digitalni HR Asistent – Chatbot. Na ovaj način zaposleni od digitalnog asistenta dobijaju odgovore na često postavljana HR pitanja, objašnjenja o pravima i beneficijama, uz praktično pojašnjenje procedura. Sa druge strane, zaposleni u HR sektoru na ovaj način su oslobođeni repetativnih poslova i mogu da se fokusiraju na strateška pitanja. Takođe, na ovaj način, kako navode u NIS-u, povećava se zadovoljstvo zaposlenih i unapređuje komunikacija sa njima, jer je Chatbot uvek “raspoložen” da odgovori na sva pitanja.

U NIS-u navode da veliki značaj pridaju komunikaciji sa zaposlenima, pa je razvijena i mPortal aplikacija, koja služi za informisanje svih zaposlenih, a od posebnog je značaja za one koji radno vreme provode na terenu, van kancelarija. Ova aplikacija pruža mogućnost svim zaposlenima da na mobilnom telefonu imaju sve potrebne informacije.

Takođe, u NIS-u je razvijena i aplikacija “Uspeh na delu” čiji je cilj povezivanje posvećenosti i motivacije zaposlenih sa ciljevima kompanije. Putem ove aplikacije, kako navode u NIS-u, omogućeno je i nagrađivanje zaposlenih u skladu sa njihovim doprinosom ciljevima kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!