KVALITETNO OBRAZOVANJE: Prioritetni cilj i osnova za dalji razvoj

Promo

21. 04. 2023. u 17:01

VIŠE od 130 stipendista, preko 60 uređenih i opremljenih laboratorija u školama, saradnja sa tridesetak fakulteta u Srbiji, regionu i inostranstvu i više od 6 miliona evra uloženih u obrazovanje kroz različite programe…

КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ: Приоритетни циљ и основа за даљи развој

Promo

Ovo su samo neke od brojki koje ilustruju ulaganja kompanije NIS u mlade stručnjake i domaće obrazovne i naučne ustanove. Ono što je još važnije jeste da iza ovih podataka stoje konkretni ljudi i brojne uspešne životne priče. Jedna od njih je i ona Ilije Bakovića, koji je prošao put od stipendiste NIS-a do rukovodioca jednog od sektora u ovoj kompaniji. „Stipendiju NIS-a dobio sam na trećoj godini fakulteta. Ona je mnogo uticala na moj dalji razvoj i bila je veliki motiv za dalje učenje i usavršavanje“, rekao je Baković koji je znanja sticao na najboljim fakultetima u Srbiji i Rusiji nakon čega je dobio priliku da ih u praksi primeni u našoj najvećoj naftnoj kompaniji. Slična je priča i Milice Ješić, koja je nakon stipendije NIS-a i usavršavanja u inostranstvu zaposlena u ovoj kompaniji. Ona ističe da joj je ta podrška bila od velikog značaja za prve karijerne korake. „Mislim da se često zaboravlja da je, nakon školovanja, taj početni deo karijernog puta veoma izazovan i da je nekada čak izazovniji od samih studija. U tom delu mi je kompanija veoma pomogla i uspešno sam prevazišla te izazove“, rekla je Milica koja u NIS-u radi na poziciji glavnog specijaliste za analitiku u Sektoru discipline proizvodnje.

Ova ulaganja NIS-a u obrazovanje nisu jedina koja kompanija čini. Svesna važnosti obrazovanja za održivi razvoj kompanija podržava obrazovni sistem i mlade ljude i kroz brojne druge programe, pre svega program saradnje sa lokalnim zajednicama pod nazivom „Zajednici zajedno“. NIS ovaj program sprovodi već 15 godina u saradnji sa partnerskim gradovima i opštinama širom Srbije. Za to vreme, unapređen je rad više od 180 obrazovnih ustanova na svim nivoima obrazovanja. U NIS-u takođe navode da je održivi razvoj jedan od prioriteta kompanije, a da je kvalitetno obrazovanje među 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Rad na ovom cilju je jedan od načina da se doprinese smanjenju siromaštva, podrži razvoj i unapredi položaj zajednica. To je ujedno i jedan od 12 ciljeva održivog razvoja UN čijem ostvarenju NIS doprinosi putem svojih poslovnih i društveno odgovornih aktivnosti. Zbog toga je NIS posvećen i stručnom usavršavanju svojih zaposlenih. U kompaniji navode da su samo u 2022. godini organizovali gotovo 5.000 internih i eksternih obuka za svoje zaposlene. Pored toga, NIS je opredeljen da pruži šansu mladim stručnjacima koji žele da obave praksu ili započnu karijeru u kompaniji. Zbog toga se već godinama u kompaniji sprovode programi „NIS Energy“ i „NIS Calling“ čiji se uspeh meri i velikim brojem mladih koji su nakon prakse ostali da rade u NIS-u. Tako je, na primer, u prethodnih šest sezona programa „NIS Calling“ praksu u NIS-u prošlo 170 polaznika, od kojih je 50 ostalo da radi u kompaniji, dok je za dve sezone programa „NIS Energy" svih 36 polaznika ostalo u timu NIS-a.

Kako navode u NIS-u, i u narednom periodu kompanija će ostati posvećena podršci zajednici, a obrazovanje i podrška mladima biće jedan od prioriteta kako bi se obezbedio održivi razvoj kompanije, ali i zajednice u kojoj ona posluje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)