BUDUĆNOST JE SADA: Očuvanje prirode za naredne generacije

Novosti online

11. 04. 2024. u 10:01

U SRBIJI se 11. aprila obeležava Dan zaštite prirode. Ovo je prilika da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima.

БУДУЋНОСТ ЈЕ САДА: Очување природе за наредне генерације

Foto: Predrag Kostin, divlja_srbija

Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april, jer je na taj dan 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ na teritoriji opštine Sokobanja. Ovaj datum u našoj zemlji se obeležava od 2009. godine.

Srbija predstavlja jedan od šest centara biodiverziteta Evrope, a naši najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine čuvaju u okviru sistema 471 zaštićenog područja koja zauzimaju površinu od 7,66 odsto teritorije naše zemlje

Naša zemlja ima 471 zaštićeno područje: 5 nacionalnih parkova (Šar planina, Tara, Fruška gora, Kopaonik, Đerdap),18 parkova prirode (Radan, Grmija, Golija, Zlatibor, Stara planina, Mokra Gora, Sićevačka klisura), 21 predela izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode, 6 zaštićenih staništa, 315 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja, kao i 1783 strogo zaštićenih divljih vrsta i 860 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Svake godine, Nacionalni dan zaštite prirode nas podseća na neophodnost očuvanja prirodnih bogatstava koja nas okružuju. Ovaj dan je prilika da se osvrnemo na lepote i vrednosti našeg prirodnog okruženja, ali i na izazove sa kojima se suočavamo u njegovoj zaštiti.

Foto: Predrag Kostin, divlja_srbija

U savremenom svetu, sve veći uticaj čoveka na životnu sredinu zahteva od nas da budemo svesni posledica naših aktivnosti i da preduzmemo konkretne korake ka zaštiti prirode. Priroda je izvor života na Zemlji i neophodno je da je sačuvamo radi opstanka budućih generacija.

Srbija je zemlja koja se može pohvaliti izuzetnom raznolikošću flore i faune, kao i brojnim zaštićenim područjima koja su dom retkim i ugroženim vrstama. Međutim, suočavamo se sa brojnim izazovima, uključujući ilegalnu seču šuma, zagađenje voda i vazduha, kao i gubitak staništa usled industrijskog razvoja. Nacionalni dan zaštite prirode je prilika da se podigne svest o ovim problemima i da se podstakne aktivno učešće građana u zaštiti i unapređenju prirodnog okruženja.

Foto: Predrag Kostin, divlja_srbija

Obeležavanje Nacionalnog dana zaštite prirode je više od simboličnog akta; to je poziv na akciju i podsećanje da je zdravlje naše planete direktno povezano sa zdravljem svakog pojedinca. Zajedno možemo raditi na stvaranju održive budućnosti i zaštiti prirodnih lepota Srbije za buduće generacije.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave