GRADNJA DEPONIJE "KALENIĆ" ZA MESEC DANA: Najveća ekološka investicija u Srbiji

Novosti online

25. 05. 2023. u 14:00

Izgradnja Regionalne deponije komunalnog otpada u Kaleniću kod Uba – trenutno najveće investicije u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine – počinje krajem juna, ili početkom jula.

ГРАДЊА ДЕПОНИЈЕ КАЛЕНИЋ  ЗА МЕСЕЦ ДАНА: Највећа еколошка инвестиција у Србији

Foto B. Puzović

U toku je izbor izvođača radova, koji bi trebalo da budu završeni za dve godine. Kako je planirano, regionalna deponija, vredna oko 61 milion evra, treba da počne da radi u drugoj polovini 2025. godine.

Projekat Regionalne deponije “Kalenić” započet je pre 13 godina i obuhvata područje Srbije sa više od 360.000 stanovnika, gde se dnevno sakupi oko 330 tona otpada. Usluge ovog pogona koristiće Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig – tri beogradske opštine, ceo Kolubarski i Mačvanski okrug.

Uz to, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik i Krupanj naknadno su pokrenuli inicijativu da se priključe ovom projektu, pa će tako Regionalna deponija da obuhvata područje sa više od 530.000 žitelja. Buduća regionalna deponija, inače, nalaziće se na prostoru nekadašnjeg površinskog kopa Rudarskog basena “Kolubara”.

PRIBAVLjENE DOZVOLE

Na lokaciji buduće deponije rešeni su svi imovinsko-pravni odnosi na 40 hektara u Kaleniću, te 22 hektara rezervnih parcela na području Lajkovca. Urađene su planska, studijska i tehnička dokumentacija, pribavljene sve građevinske dozvole.

- Za izgradnju same Regionalne sanitarne deponije komunalnog otpada “Kalenić”, prateće infrastrukture, pristupnog puta, dalekovoda i ugradnju opreme, predstoji da se izabere izvođač i nadzorni organ – objašnjava Zoran Petrović, direktor “Eko-Tamnave”, čije je sedište u Ubu. - Paralelno sa izgradnjom Regionalnog centra, uslediće sanacija postojećih deponija u opštinama i opremanje komunalnih preduzeća transportnim vozilima, kontejnerima, te reciklažnih dvorišta i transfer stanica. Vrednost ove investicije procenjuje se na oko 31,5 milion evra, od čega najviše finansira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)