EVROPSKI DAN PARKOVA: Dan posvećen zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima

Novosti online

23. 05. 2024. u 15:38

EVROPSKI dan parkova je dan kojim obeležavamo značaj zaštićenih područja širom Evrope koji je 1999. godine pokrenula EUROPARC federacija, profesionalna mreža za prirodno i kulturno nasleđe koja unapređuje upravljanje zaštićenim područjima u Evropi. Srbija je takođe deo ove evropske mreže i svi naši nacionalni parkovi su i punopravni članovi EUROPARC-a.

ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА: Дан посвећен заштићеним подручјима и националним парковима

Nacionalni park

Prvi nacionalni park u Evropi osnovan je 24. maja 1909. godine u Švedskoj. U želji da očuvaju prirodne lepote i znamenitosti, vlasti Švedske su objedinile devet parkova prirode u jednu celinu i tako formirale koncept zaštite prirodnih retkosti i izuzetnosti kakav danas poznajemo.

Danas postoji preko 400 nacionalnih parkova širom našeg kontinenta.

Evropski dan parkova se svake godine obeležava 24. maja sa ciljem da približi ljude prirodi i podigne svest javnosti o značaju očuvanja prirodnih lepota u zaštićenim područjima, kao i važnosti očuvanja i održivog upravljanja tim mestima.

Na ovaj dan, organizuju se različite aktivnosti koje promovišu zaštitu prirode i podižu svest o važnosti parkova. To uključuje sadnju drveća, čišćenje parkova, edukativne radionice, kao i postavljanje kućica za ptice i druge male stanovnike parkova.

Zaštićena područja su od suštinskog značaja

Naši parkovi i zaštićena područja su od suštinskog značaja za očuvanje prirodne baštine koju imamo. Potrebno je da ih nadograđujemo obnavljanjem i stvaranjem novih, bolje povezanih zelenih površina kako bismo na adekvatan način odgovorili na klimatske promene.

Parkovi prirode ne samo da su od suštinskog značaja za očuvanje biodiverziteta i pejzaža, već su i značajne laboratorije za promovisanje društveno inkluzivnijeg, ekološki zdravijeg i ekonomski održivog modela za društvo.

Priroda Srbije je njeno najveće bogatstvo. Zelene šume, gusti redovi borova i jela, svežina čistog vazduha, nestvarno lepi pejzaži, kao i raznovrstan biljni i životinjski svet, samo su deo onoga što vas očekuje u predivnim nacionalnim parkovima Srbije. Srbija ima 5 nacionalnih parkova koji su zbog svoje važnosti i posebnosti stavljenu pod strogu zaštitu države. U nastavku bloga saznaćete sve o:

Nacionalni park Tara - Najlepši nacionalni park u Srbiji

Nacionalni park Kopaonik - Dom unikatne flore

Nacionalni park Fruška gora - Prvi nacionalni park u Srbiji

Nacionalni park Đerdap - Najveći nacionalni park Srbije

Nacionalni park Šar- planina - Istraži Emerald područje

Nacionalni park Stara planina - Najmlađi nacionalni park Srbije

Parkovi prirode ne samo da su od suštinskog značaja za očuvanje biodiverziteta i pejzaža, već su i značajne laboratorije za promovisanje društveno inkluzivnijeg, ekološki zdravijeg i ekonomski održivog modela za društvo.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)