Festival nauke u Prvojv beogradskoj gimnaziji - Motivacija đacima da upisuju prirodnjačke fakultete

Lj.B.

26. 05. 2024. u 14:02

Prva beogradska gimnazija ove godine slavi 185 godina postojanja, a jedna od aktivnosti u okviru proslave je i Festival nauke koji se u prostorijama ove elitne škole održava sutra od 12.30 do 15.30 časova.

Фестивал науке у Првојв београдској  гимназији - Мотивација ђацима да уписују природњачке факултете

Prva beogradska gimnazija

Direktor gimnazije Aleksandar Andrejić kaže nam da će na festivalu posebna pažnja biti posvećena prirodnim naukama.

- Osim popularizacije prirodnih nauka, cilj nem je i motivisanje đaka da što više učestvuju u festivalima nauke i organizuju naučne manifestacije, a ovaj festival je namenjen ne samo đacima naše gimnazije, nego i onima iz drugih zainteresovanih škola i lokalne zajednice - kaže naš sagovornik. On naglašava da ovaj značajan projekat doprinosi povećanju interesovanja učenika za upis na prirodne fakultete, kod kojih je u poslednjoj deceniji, naročito na katedrama nastavničkog smera, primetan zabrinjavajući deficit studenata.

Prva beogradska gimnazija

Prva beogradska gimnazija

Profesora Andrejića pitamo i šta će sve učenici danas moći da vide na festivalu nauke?

- Pored atraktivnih eksperimenata iz fizike i hemije, na Festivalu će se predstaviti naučna radionica Prve gimnazije (Mejkers lab), odnosno sekcija Robotika i primenjena fizika i elektronika - nabraja direktor Prve gimnazije. - Ove godine poseban akcenat je na novoopremljenoj hemijskoj laboratoriji i projektu "Sigurna škola, bezbedna i funkcionalna hemijska laboratorija - motivisani i kreativni učenici i nastavnici".

On naglašava da Prva beogradska gimnazija projekat realizuje zahvaljujući društveno odgovornom programu "Zajednici zajedno".

 

Bezbednost i zdravlje

Direktor Prve beogradske gimnazije Aleksdnadar Andrejić kaže i da će naučni projekti i eksperimenti u ovoj školi, doprineti i povećanju bezbednosti đaka i nastavnika. Ovo je, kaže on, i veliki iskorak u očuvanju zdravlja učenika i nastavnika.

- Nabavkom laboratorijske opreme-aparata obezbeđuje se izvođenje programom predviđenih vežbi, naročito eksperimenata sa isparljivim i toksičnim hemikalijama i povećava funkcionalnost laboratorije, odnosno kvantitet i kvalitet vežbi koje učenici mogu da izvode samostalno uz nadzor nastavnika - pojašnjava Andrejić. - Ovako unapređena praktična nastava, koja je od ogromne važnosti za učenike, značajno će doprinositi usvajanju i razvoju znanja i veština i povećanja motivacije učenika i nastavnika. Planom projekta pristigla je oprema u skladu sa predviđenim standardima, sa ciljem da novoopremljena laboratorija bude bezbednija i visoko funkcionalna tokom naredne decenije, pa smo tako sada bogatiji za digestor, vodeno kupatilo, Hofmanov aparat za elektrolizu vode, peć za žarenje, magnetnu mešalicu sa grejanjem ali i tehničku vagu i potrošni pribor i hemikalije.

Direktor kaže i da je, pored navedene opreme, izvršena instalacija alarmnog sistema koji je od velike važnosti za školu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)