ODRŽAN KONGRES STUDENATA TEHNIKE: Inovacije su ključne za brz razvoj privrede

Lj.B.

10. 03. 2024. u 14:03

U organizaciji Saveza studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu studenti tehničko-tehnoloških fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Banjaluke, Sarajeva, Skoplja i Bitolja već desetu godinu zaredom razmenili su znanja stečena na fakultetima i ideje o tehničko-tehnološkim inovacijama na Desetom kongresu studenata tehnike koji je okupio više od 500 akademaca.

ОДРЖАН КОНГРЕС СТУДЕНАТА ТЕХНИКЕ: Иновације су кључне за брз развој привреде

mašinski fakultet

Učesnicima kongresa obratio se rektor UB prof. dr Vladan Đokić koji je podsetio prisutne da Univerzitet u Beogradu ima tradiciju dugu 215 godina i da jedna od njegovih perjanica Mašinski fakultet koji je lider u mnogim oblastima u pogledu obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, izdavaštva, a posebno je istakao značaj saradnje s privredom.

– Mašinski fakultet na taj način doprinosi povezivanju nauke i prakse, a to je nešto što nedostaje našem Univerzitetu. Zato su ovakva okupljanja prilika da se povežu određena teoretska i intelektualna znanja s nečim što može da se primeni u praksi – naglasio je prof. Đokić.

Mašinski fakultet, kako je naveo rektor UB, prednjači i kada je reč o studentskom organizovanju.

– Studenti Mašinskog fakulteta su veoma aktivni i organizuju brojne akcije humanitarnog, naučnog, sportskog karaktera u saradnji sa upravom fakulteta, a ovaj kongres je svakako jedan od dobrih primera kako studentska organizacija treba da deluje. Sprega između studenata i uprave fakulteta govori i o tome da je reč o jedinstvenoj instituciji koja služi za primer i na nedvosmislen način doprinosi ugledu čitave naše akademske zajednice – istakao je rektor i mladim akademcima poželeo uspešan rad.

Da Mašinski fakulet ima razvijenu saradnju sa privredom na Univerzitetu, i da se time ponosi potvrdio je i dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović.

Napominjući da je reč „inovacija” ključna u nazivu ovogodišnjeg Kongresa studenata tehnike, podsetio je na činjenicu da je Mašinski fakultet među prvima na Univerzitetu osnovao Poslovni inkubator i Inovacioni centar.

- „Reč „inovacija“ je veoma važna za Mašinski fakultet i trudimo se da se prilagodimo novom vremenu. Osnovali smo nekoliko startapova i u narednom periodu radićemo na daljem razvoju inovacione delatnosti, jer ukoliko se ne prilagođavate i ne razvijate u skladu sa tehnološkim napretkom, vi ne samo da stagnirate već i nazadujete – rekao je dekan Mašinskog fakulteta.

mašinski fakultet

Budući inženjeri, učesnici Kongresa

Direktor Inovacionog centra Mašinskog fakulteta, prof. dr Nenad Zrnić posebno se osvrnuo na inovacije koje, kako je naveo, predstavljaju hit u oblasti razvoja tehnologija poslednjih godina.

Nikola Jokić, student prodekan Mašinskog fakulteta i jedan od organizatora Kongresa rekao je da je  prvim Kongresom koji je održan pre jednu deceniju napravaljen dobar temelj za dodatno usavršavanje i sticanje znanja iz oblasti tehničko-tehnoloških i drugih nauka koje su indirektno vezane za mašinsko inženjerstvo.

- Učesnici kongresa su studenti koji će biti vodeći stručnjaci u privredi Srbije – ističe Jokić i dodaje da pored studenata završnih studija na Kongresu učestvuju i brucoši kojima će ova predavanja dati dobru smernicu za dalji razvoj karijere.

Student prodekan Mašinskog fakulteta Aleksa Ostojić naveo je da jubilarni 10. Kongres studenata tehnike označava ne samo godine posvećenosti obrazovanju, nego i izuzetan doprinos mladih inovatora polju tehnoloških nauka.

Otvaranju su prisustvovali još i direktor Fonda za inovacionu delatnost prof. dr Ivan Rakonjac, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović-Grković članovi dekanskog kolegijuma Mašinskog fakuleta – prodekani prof. dr Marko Miloš, prof. dr Dragoslava Stojiljković i prof. dr Aleksandar Grbović, kao i predtavnici drugih fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)