MODERNI PROGRAMI I SIGURNO ZAPOSLENJE: Mašinski fakultet u Beogradu obeležava jubilej 75 godini postojanja

B. Borisavljević

05. 11. 2023. u 15:41

UVOĐENjE atraktivnih studijskih programa, dolazak visokotehnoloških kompanija u našu zemlju i siguran posao u Srbiji doprineli su većem interesovanju mladih za upis na Mašinski fakultet Univerzitata.

МОДЕРНИ ПРОГРАМИ И СИГУРНО ЗАПОСЛЕЊЕ: Машински факултет у Београду обележава јубилеј 75 години постојања

Foto: Zoran Jovanovic

I dok pre desetak godina ni u tri roka nije bilo moguće popuniti upisnu kvotu, amfiteatri na popularnom "Mašincu" su poslednjih godina puni, a zainteresovanih za studije je duplo više od broja raspoloživih indeksa.

Pod maksimom "Korak ispred svih" Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu obeležava 75. rođendan i 150 godina od kada je 1873. godine doneta odluka o uvođenju predmeta "Mehanika i nauka o mašinama" u visoko školstvo u Srbiji. U godini velikog jubileja, ova visokoškolska ustanova se može pohvaliti sa više od 25.000 inženjera, "armijom" 1.000 doktora nauka, koji su dali značajan doprinos privrednom i ukupnom razvoju naše zemlje.

 

Foto P. Milošević

prof. dr Vladimir Popović

- Mašinski fakultet je danas savremena visokoobrazovna institucija sa studijskim programima kreiranim po uzoru na vodeće evropske i svetske univerzitete i u skladu sa zahtevima tržišta - kaže prof. dr Vladimir Popović, dekan fakulteta. - Glavni proizvod Mašinskog fakulteta jeste master mašinski inženjer, spreman da odgovori savremenim tehnološkim izazovima i potrebama privrede i društva. Zato je misija Fakulteta bila i ostala vrhunsko obrazovanje koje prati globalne tredove, izvrsnost u naučno-istraživačkom radu i intenziviranje međunarodne naučne i privredne saradnje, kroz projekte.

Profesor Popović ističe da će razvojni prioriteti Mašinskog fakulteta u narednom periodu biti usmereni ka daljoj reformi nastavnih planova i programa, većoj vidljivosti i prepoznatljivosti fakulteta u međunarodnom obrazovnom i istraživačkom prostoru, a sve u skladu sa maksimom "Korak ispred svih".

U DRUŠTVU NAJBOLjIH

Na Stendford listi najcitiranijih naučnika u svetu, od 83 njih iz Srbije, nalazi se šest profesora Mašinskog fakulteta, a po kvalitetu poslova koje dobijaju naši diplomci nalazimo se na trećem mestu u Srbiji - naveo je prof. Popović.

 

- Godišnje fakultet upiše oko 680 studenata na svim studijskim programima, a završi oko 350 master inženjera, koji lako nađu posao i pre diplomiranja, a mali broj odlazi u inostranstvo - ističe dr Popović. - Sve to uticalo je i na podizanje kvaliteta novoupisanih studenata, pa je njihova prosečna ocena iz srednje škole 4,41, dok je oko 60 odsto brucoša došlo iz gimnazija. Proteklih godina mnogo je urađeno na unapređenju kvaliteta nastave i stvaranju boljih uslova za studije, a mnogi studijski programi su inovirani i uvedeni su novi.

Kako navodi naš sagovornik na fakultetu postoji 21 modul, a interesovanje se menja iz generacije u generaciju. Ipak, najveća "gužva" je uvek za proizvodno mašinstvo, automatsko upravljanje,termotehniku, procesnu tehniku, industrijsko inženjerstvo. Pokrivaju više modula nego kolege u regionu, počev od svih vidova energije, svih transportnih modula (vazduhoplovstvo, brodogradnja, motorna vozila, železnica), biomedicinsko inženjerstvo, informacione tehnologije u mašinstvu, robotika, Industrija 4.0, veštačka inteligencija.

- Cilj nam je da nam svi studenti koji upisuju osnovne studije nastave master. Da smo uspeli u tome, govori podatak da 98 odsto njih upisuje master.

Prethodnu godinu obeležili su veliko interesovanje studenata za upis na sve studijske programe, sjajni rezultati studentskih timova, posebno tima "Beoavia", nastavak izgradnje novog identiteta fakulteta, kao i povećana aktivnost na međunarodnim projektima. Aktivnosti Mašinskog fakulteta bile su usmerene i na opremanje i jačanje laboratorijskih kapaciteta, kao i na usavršavanje ljudskih resursa i razvoj naučnog podmlatka. Intenzivno se radilo i na povećanju vidljivosti laboratorija i istraživačkog rada, uspostavljanjem digitalnog repozitorijuma naučnih rezultata i publikacija pod nazivom Machinery, koji broji više od 7.500 referenci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)