TRAGAJU ZA NOVIM TEHNOLOGIJAMA:Ministarka Jelena Begović posetila Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Novom Sad

Lj.B.

02. 11. 2023. u 14:50

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović posetila je danas sa delegacijom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Novom Sadu.

ТРАГАЈУ ЗА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА:Министарка Јелена Беговић посетила Институт за низијско шумарство и животну средину у Новом Сад

Foto: Zoran Petrović/NITRA

Ministarku su dočekali prof. dr Saša Orlović, direktor Instituta i prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodina. Ona se upoznala sa svim zaposlenima ovog instituta i razgovarala sa njima o pređašnjim i tekućim projektima, kao i istraživanjima na kojima rade.

- Ovo je relativno mali institut u poređenju sa sličnim institutima koji postoje u Evropi ili u Americi. Međutim, mi smo svesni da je vaš rad od strateškog značaja za državu - naglasila je dr Begović. - Najaktuelnije teorije danas pokušavaju da objasne zašto su razne civilizacije nestale na dosad neobjašnjen način. Ono do čega su naučnici došli, kada govorimo o objašnjenjima ovih fenomena, je da su ove civilizacije prvo isekle šume, a onda je sve krenulo naopako.

Direktor instituta prof. dr Saša Orlović naglasio je da je njihova vizija da budu lideri u kreiranju novih tehnologija u šumarstvu, agrošumarstvu i sistema u životnoj sredini, odnosno da primene rezultate istraživanja koji omogućavaju razvoj novih tehnologija.

. Kao mali institut, svesni smo da možemo opstati samo ako smo izvrsni - naglasio je prof. dr Orlović. - Veliku pažnju posvećujemo međunarodnoj saradnji i naši istraživači boravili su na brojnim naučno-istraživačkim institucijama u svetu, a članovi smo i niza naučno-istraživačkih organizacija širom sveta, pri čemu su naši zaposleni na vodećim pozicijama nekih od njih. Jedini u regionu žradimo monitoring emisije gasova staklene bašte iz zemljišta, a učestvujemo i u nastavi Univerziteta u Novom Sadu, ali i Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)