ČVRSTA VEZA IZMEĐU STRUKE I NAUKE: Mašinski fakultet obeležio Univerziteta u Beogradu 75 godina postojanja

Lj. Begenišić

30. 10. 2023. u 10:54

MAŠINSKI fakultet Univerziteta u Beogradu proslavio je 75 godina od kako je formiran kao nezavisna visokoškolska ustanova i 150 godina od kada je doneta odluka o uvođenju predmeta „Mehanika i nauka o mašinama“ u visoko školstvo u Srbiji.

ЧВРСТА ВЕЗА ИЗМЕЂУ СТРУКЕ И НАУКЕ: Машински факултет обележио Универзитета у Београду 75 година постојања

mašinski fakultet

Svečanom akademijom „Korak ispred svih“ u Amfiteatru MF, istaknuti su najvažniji rezultati u prethodnom periodu, nagrađeni najbolji studenti, a pojedincima i organizacijama uručena su specijalna priznanja za doprinos razvoju obrazovanja i naučnog istraživanja na fakultetu. Predsednik Saveta Mašinskog fakulteta prof. dr Dragan Milković zahvalio je svima koji su svojim radom doprineli da Mašinski fakulet bude poštovana i prepoznata visokoškolska i naučna ustanova.

Podsećajući da je Mašinski fakultet ove godine dobio dva nacionalna priznanja – Sretenjski orden i Svetosavsku nagradu, dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović je rekao da je to velika čast, ali i obaveza.

- Prošlo je prvih 75 godina Mašinskog fakulteta. Mi se ponosimo našom tradicijom i rezultatima u prošlosti, ali baš zbog toga i u ovoj godini velikih jubileja moramo biti na visini zadatka u svim segmentima rada - istakao je dekan.

Kako je naveo, Mašinski fakulet danas čini skoro 40.000 kvadrata prostora, 4.200 studenata, oko 500 zaposlenih i ono što je najvažnije - do sada 25.000 mašinskih inženjera i oko 1.000 doktora nauka. Mašinskom fakultetu je ove godine produžena nacionalna akreditacija svih studijskih programa na svim nivoima studija, a produžena je i akreditacija Britanskog kraljevskog društva brodograđevinih inženjera, čime je potvrđen i međunarodni kvalitet studija mašinstva.

- Na Stendford listi najcitiranijih naučnika u svetu, od 83 naučnika iz Srbije, nalazi se šest profesora Mašinskog fakulteta, a po kvalitetu poslova koje dobijaju naši diplomci nalazimo se na trećem mestu u Srbiji - naveo je prof. Popović

Dan fakulteta čestitala je prorektorka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zorica Vujić i istakla da je Mašinski najznačajnija i najstarija visokoškolska ustanova u oblasti mašinstva koja već 75 godina svojim radom doprinosi ugledu Univerziteta u Beogradu, te da se se od svog nastanka razvijao u skladu sa zahtevima i potrebama društva, negujući čvrstu vezu između nauke i struke.

Na svečanoj akademiji govorili su i predsednik SANU akademik Zoran Knežević, izaslanik predsednika Srbije Dejan Savić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije dr Jelena Begović i ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Svečanoj akademiji na Mašinskom fakultetu prisustvovali su i patrijarh Porfirije, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić, brojne ugledne zvanice, predstavnici više ministarstava, univerziteta, dekani fakulteta, direktori naučnih instituta, direktori vladinih agencija i tela, direktori i vlasnici velikog broja kompanija sa kojima fakultet sarađuje, kao i profesori, studenti i penzioneri Mašinskog fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)