KAKO RADI MOZAK: Naši i američki studenti u zanimljivom naučnom istraživanju

B.Borisavljević

27. 07. 2023. u 16:25

U NAUČNOM klubu Beograd - Centra za promociju nauke, srpski i američki studenti, polaznici letnje škole neuronauka predstavili su rezultate eksperimenata izvođenih u okviru pomenute škole, koji će biti deo knjige poznatog američkog neuronaučnika Grega Gejdžapod nazivom "Kako vaš mozak radi: neuronaučni eksperimenti za svakoga".

КАКО РАДИ МОЗАК: Наши и амерички студенти у занимљивом научном истраживању

Foto: Centar za promociju nauke

- Kompanija Bekjard brejns Grega Gejdža proizvodi neuronaučne uređaje koje svako može da koristi i kroz zabavu uči o neuronaukama na "uradi sam" način - poručila je dr Dunja Bjelić, eksterna konsultantkinja Centra za promociju nauke i neuronaučnica.

- Time se ova nauka približava svima i omogućava im da budu deo eksperimenata. Tako smo se ovog puta pitali da li pečurke imaju neku električnu aktivnost, šta je to sluzava buđ i na koji način ona donosi odluke i kreće se, testirali EEG signale, proučavali kako možemo da menjamo i fokusiramo našu pažnju, ali i kako možemo da obmanemo svoj mozak.

SETOVI

Grupa za obrazovanje otvoriće do kraja tekuće godine u srednjim školama širom Srbije niz Mejkers labova, multifunkcionalnih učionica u kojima se učenici i nastavnici bave neformalnom nastavom u oblasti STEM-a. Greg Gejdž opremiće ove učionice specijalnim setovima koji će njihovim korisnicima omogućiti da ove eksperimente sprovode u svojim školama.

Studenti sa Univerziteta u Mičigenu, Elektrotehničkog fakulteta, Filozofskog fakulteta i Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prezentovali su posetiocima događaja održanog u Naučnom klubu rezultate do kojih su došli proučavajući ljudsku percepciju i socijalnu kogniciju, kroz fiziologiju biljaka i gljiva stičući fascinantne uvide u funkcionisanje nervnog sistema, ali i demonstrirali načine na koje su do njih došli.

"Ovo je moja četvrta poseta Beogradu i saradnja sa Centrom za promociju nauke. Uvek mi je veliko zadovoljstvo i sjajno iskustvo. Najvažniji zadatak ove Letnje škole bio je da ove mlade ljude iz najrazličitijih oblasti nauke okupimo na jednom mestu i omogućimo im da sarađuju na rešavanju problema. Ponosan sam što smo na kraju došli do željenih rezultata i što imamo priliku da vam ih prezentujemo - izjavio je Etjen Serb-Kamp, jedan od mentora kompanije Bekjard brejns koji su u toku Letnje škole radili sa studentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!