NOVIH 25 NASTANIKA: Dopunske škole u inostranstvu dobijaju "pojačanje"

B.B.

25. 07. 2023. u 13:37

MINISTARSTVO prosvete uputiće 25 redovna nastavnika u Saveznu Republiku Nemačku, Švajcarsku, Italiju, Francusku, Grčku, Kraljevinu Norvešku i Sjedinjene Američke Države, koji će realizovati obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2023/2024. godini.

НОВИХ 25 НАСТАНИКА: Допунске школе у иностранству добијају појачање

Foto N. Živanović

Takođe, produžen je "radni odnos" za 20 redovnih i 59 honorarnih nastavnika radi ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu na srpskom jeziku u narednoj školskoj godini.

Za nastavnike koji se upućuju na rad u inostranstvu, ministarstvo će 27. i 28. jula organizovati sistemsku obuku, nastaloj na osnovu obrazovnih zahteva, potreba i programskih aktivnosti koje obuhvataju unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu.

Dopunske škole na srpskom jeziku postoje u 17 država –  Nemačkoj, Švajcarskoj,  Francuskoj,  Italiji,  Sloveniji, Malti, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Kraljevini Norveškoj,  Danskoj,  Belgiji,  Holandiji,  Luksemburgu, Južnoafričkoj Republici,  Španiji, Ruskoj Federaciji i Australiji. Nove grupe učenika u kojima će ostvarivati nastava na srpskom jeziku po posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu, formirane su po prvi put i na Novom Zelandu.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2022/23. godini pohađalo je 7957 učenika srpske nacionalnosti, raspoređenih u 447 nastavnih grupa, a nastavu je realizovalo 100 nastavnika, 30 redovnih i 70 honorarnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom