VANREDNO DODELJEN "SRPSKI NOBEL": Nagrada "Marko Jarić" pripala profesoru Marku Lončaru

Lj.B.

05. 07. 2023. u 20:20

INSTITUT za fiziku u Beogradu organizivao je vanrednu dodelu prestižne nagrade „Marko Jarić“ za 2019. godinu koju dodeljuje Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić“ koja nije dodeljena 2020. godine usled pandemije kovida 19.

ВАНРЕДНО ДОДЕЉЕН СРПСКИ НОБЕЛ: Награда Марко Јарић припала професору Марку Лончару

Institut za fiziku

Žiri je nagradu za 2019. godinu dodelio prof. dr Marku Lončaru, profesoru Univerziteta Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama za izuzetan doprinos razvoju nanofotonike, primenjene fizike i integrisane optike.

Nagradu je dodelio direktor Instituta za fiziku, dr Aleksandar Bogojević koji je podsetio da se nagrada „Marko Jarić“ često naziva i „srpskim Nobelom“. Dr Bogojević je izrazio želju da ona postane i „prekursor“ za najprestižniju nagradu u fizici.

Na svečanosti je nagrada dodeljena i laureatu za 2021. godinu, dr Stevanu Nađu-Pergeu, docentu Kalifornijskog tehnološkog instituta u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je tokom pandemije svoju besedu držao putem interneta, a tradicionalni kolokvijum na Institutu za fiziku u utorak, 20. juna 2023. godine.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog dela. Po tradiciji, laureat prof. dr Marko Lončar je nakon dodele nagrade održao popularno predavanje u kom je publici predstavio rad svog tima i značaj izučavanja optike dijamanata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove