VIŠE OD 100 UČESNIKA: U Matematičkoj gimnaziji počeo kup iz matematike, fizike, informatike

B.B.

26. 06. 2023. u 11:51

VRŠILAC dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević otvorio je danas 11. Kup Matematičke gimnazije i tom prilikom izjavio da se u školama u Srbiji tradicionalno neguje matematika kao nauka i da Srbija ima veliki broj talentovanih učenika.

ВИШЕ ОД 100 УЧЕСНИКА: У Математичкој гимназији почео куп из математике, физике, информатике

Foto: Ministarstvo prosvete

Na ovom međunarodnom takmičenju učestvovaće više od 100 talentovanih učenika iz matematike, fizike, informatike, ali i po prvi put biće održano takmičenje i u šahu. Učenici dolaze iz Nemačke, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Rumunije.

- Da su naši učenici rame uz rame sa svojim vršnjacima iz celog sveta, a često i ispred njih, nesumnjivo svedoče brojni uspesi na međunarodnim takmičenjima na kojima svojim znanjem na najbolji način promovišu svoju školu, svoju zemlju i svoj narod - rekao je Milićević.

On je naglasio da su znanje i energija koje mladi poseduju pokretači budućeg razvoja naše zemlje i dodao da u daljem učenju i napredovanju učenici imaju podršku svojih nastavnika i čitavog prosvetnog sistema.

 - U gimnazijama širom Srbije dosta je odeljenja specijalizovanih za učenike nadarene za matematiku, a Matematička gimnazija sa pravom ima i sa uspehom nosi status škole od posebnog nacionalnog značaja - naveo je on. - Ministarstvo prosvete svake godine pomaže realizaciju takmičenja i smotri i stipendijama i kreditima podstiče najbolje učenike i studente da nastave školovanje sa visokim postignućima.

Vršilac dužnosti ministra prosvete istakao je da je velika čast biti u društvu više od stotinu mladih i talentovanih učenika iz Srbije, ali i iz Nemačke, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Slovenije.

„Sama činjenica da učestvujete na 11. Kupu Matematičke gimnazije, koji je najveći skup ovakvog tipa u Srbiji, ali i u regionu, govori da su danas ovde sa nama najbolji od najboljih. Cilj ovog skupa, u organizaciji Matematičke gimnazije i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, jeste da podstakne razmenu ideja i popularizuje matematiku, fiziku, informatiku, ali i šah, među mladima - poručio je v. d. ministra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!