GRAD POMAŽE RODITELJIMA: Besplatne knjige za prvi i drugi razred

B.B.

03. 06. 2022. u 11:32

UČENICI prvog i drugog razreda u prestonici dobiće besplatno osnovni komplet udžbenika. Ugovor je potpisan sa 12 izdavača, a roditelji će u proseku uštedeti oko 6.000 dinara.

ГРАД ПОМАЖЕ РОДИТЕЉИМА: Бесплатне књиге за први и други разред

Foto N. Fifić

Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradončelnika iz gradske kase će za ove namene biti izdvojeno oko 240 miliona dinara, odnosno oko dva miliona evra, a đaci će dobiti knjige iz matematike, srpskog, odnosno maternjeg jezika, sveta oko nas i stranog jezika kao obaveznog predmeta.

- Novac će naredni dana biti uplaćen izdavačima, a đake će udžbenici čekati u školama - rekao je Vesić. -  Komplete knjiga će dobiti oko 34.000 učenika. To znači da će toliko porodica u Beogradu dobiti pomoć u vrednosti koja, u zavisnosti od izdavača, iznosi oko pedeset evra. Đaci neće vraćati udžbenike.

Vesić je najavio da će i ove godine učenici trećeg razreda dobiti tablet računare, kao nastavak akcije koja je počela prošle godine, dok će ih šestaci preneti u sedmi razred.

Ministar prosvete Branko Ružić je istakao da će ministarstvo podeliti 88.900 besplatnih osnovnih kompleta udžbenika za decu iz socijalno ugroženih porodica, treće i svako naredno dete koje je u obrazovnom sistemu, mališane koji imaju potrebu za dodatnom podrškom, kao i za talentovane đake.

- Prvi put će se pojaviti elektronski udžbenici na znakovnom jeziku za učenike prvog i drugog razred koji su slabovidi - rekao je Ružić. - Nastavlja se digitalizacija učionica. Prošle godine su dobili 7.000 računara, u julu još toliko, a do kraja ove i početka sledeće dodatnih 12.000 kompjutera. Za nastavnike će biti nabavljeno 18,5 hiljada laptopova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)