OSLUŠKIVANJE UZNEMIRENOG SVETA : Počinju međunarodne Novosadske pozorišne igre za decu i mlade

J. S.

07. 05. 2024. u 15:57

TREĆI međunarodni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade, "Novosadske pozorišne igre",u organizaciji Pozorišta mladih, počeće sutra i trajaće do do 15. maja, a pred publikom će se odvijati deset predstava iz Srbije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Češke i Bugarske.

ОСЛУШКИВАЊЕ УЗНЕМИРЕНОГ СВЕТА : Почињу  међународне  Новосадске позоришне игре за децу и младе

Predstava "Crvenkapa"/Foto Gido Menkari

Festival će sutra u 19.30 časova na velikoj sceni Pozorišta mladih otvoriti predstava „Dnevnik Ane Frank” u režiji Renate Vidič i izvođenju slovenačkog Pozorišta Koper, a namenjena je starijima od 11 godina. Ovo, danas klasično štivo za mlade i odrasle, i dalje je inspiracija za stvaraoce koji nas Aninom pričom podsećaju na strahote Drugog svetskog rata.

Narednih dana, biće igrane predstave: „Tajni dnevnik Adrijana Mola” u režiji Tanje Mandić Rigonat (Pozorište “Boško Buha”) “Ja, Sizif” u režiji Veselke Kunčeve, (Lutkarska laboratorija iz Sofije), “Hic sunt dracones” u režiji Pavela Sturaca,( Pozorište “Kontinuo,” Češka).

Na pozornicu će zatim izaći i „Plišana revolucija“ u režiji Vanje Jovanović( KC Osijek), “Klovn i njegova deca” u režiji Ženi i Petra Pašova( “Atelje 313” iz Sofije), “Grad svetlosti” reditelja Davida Zuazole( Pozorište za decu i mlade Kragujevac), “Hotel” u režiji Ljubomira Želeve, Gradskog pozorišta lutaka iz Stare Zagore(Bugarska), „Mala Frida” Jelene Kovačić i Anice Tomić( GK “Žar ptica” iz Zagreba te „Crvenkapa“ u režiji Luane Gramenje( Pozorište “Zahes” iz Firence).

Novosadske pozorišne igre imaće šest pratećih programa: promocije stručnih knjiga ("Duša u stvari" i "Lutkarska čuda svijeta"dr Livije Kroflin), upoznavanje sa novim master studijama lutkarstva Akademije umetnosti u Novom Sadu, zatim promociju pesničke zbirke "Dan kao naručen" Duška Domanovića, tribinu “Šta mladi traže u pozorištu?”, predstavu Pozorišta mladih “Zločin i kazna” kao i Okrugli sto mladih kritičara.

- Ovih deset predstava koje osluškuju uznemireni svet i propituju važne fenomene saremenog mladog čoveka u sadašnjosti kroz prizmu događaja iz prošlosti, kako bi ih naučili da budu bolji ljudi, namenjene su publici od četvrte godine, ali mahom su za one do tinejdžerskog uzrasta.- navode organizatori festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije