KRALJ KOJI JE VOLEO RUSE: U Ruskom domu održana promocija biografije Aleksandra Prvog Karađorđevića autorke Jelene Bondareve

A. Z. K.

10. 04. 2024. u 07:21

U RUSKOM domu sinoć je organizovana promocija knjige "Aleksandar Prvi Karađorđević - pravoslavni kralj Jugoslavije" autorke dr Jelene Bondareve.

КРАЉ КОЈИ ЈЕ ВОЛЕО РУСЕ: У Руском дому одржана промоција биографије Александра Првог Карађорђевића ауторке Јелене Бондареве

I. Marinković

Ovo je prva ruska monografija o našem vladaru, a autorka je za pisanje biografije koristila nove izvore i arhivsku građu.

Jelena Bondareva zaljubljena je u srpski istoriju i godinama je izučava, kako je sinoć rekla, a krajem prošlog veka veliku pažnju privukao joj je lik Aleksandra Prvog Karađorđevića. Kako je objasnila, zainteresovala se za njegov život jer je pokazao naklonost ka ruskim izbeglicama i u Srbiji im pružio dom koji su izgubile.

Rođendan

OSIM promocije knjige, Ruski dom je juče proslavio i rođendan. Za izgradnju ove ustanove podršku je dao upravo kralj Aleksandar. Građevina je podignuta na inicijativu ruskih emigranata 1933. godine.

- Među izbeglicama iz Rusije, mnogi su bili monarhisti i u njemu su našli monarha kog su poštovali - rekla je autorka. - Kada sam počela da pišem knjigu, nisam planirala da to bude biografija, već priča o odnosu kralja Aleksandra i Rusa. On ne bi gajio toliku ljubav prema ruskoj imigraciji da se u mladosti nije školovao u Rusiji.

I. Marinković

Jelena Bondareva

Promociju knjige organizovali su Ruski dom i Balkanski centar evropskih studija. Osim autorke, brojna publika bila je u prilici da čuje i dr Nataliju Naročnicku, predsedncu Fondacije "Istorijska perspektiva" i akademik SANU, protojereja Vitalija Tarasjeva, pukovnika i stručnjaka za geopolitiku Žaka Ogarda, vicekancelara na Univerzitetu Sorbona u Parizu dr Eduarda Jusona i profesora Univerziteta u Beogradu dr Alekseja Timofejeva. Zajedničko u svim izlaganjima bilo je da je srpski narod pružio ljubav Rusima upravo ugledajući se na svog vladara. Prema rečima dr Eduarda Jusona, franskuski hroničari nakon ubistva kralja Aleksandra u Marselju 1934. godine prepoznali su to kao trenutak nakon kog će uslediti katastrofa, što je i usledilo sa početkom Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!