“BATA U 90 SLIKA”: U Istočnom Novom Sarajevu premijerno otvorena izložba posvećena legendarnom glumcu (FOTO)

Novosti online

09. 11. 2023. u 16:19

IZLOŽBA fotografija pod nazivom “Bata u 90 slika” posvećena legendarnom srpskom i jugoslovenskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, premijerno je otvorena sinoć u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

“БАТА У 90 СЛИКА”: У Источном Новом Сарајеву премијерно отворена изложба посвећена легендарном глумцу (ФОТО)

Foto: V. N.

Postavka izložbe sastoji se od fotografija slavnog glumca mnogih do sada i neobjavljenih iz arhiva “Borbe”, jedne od najstarijih novinskih kuća sa ovih prostora. Direktor časopisa “Borba” Andrija Jorgić istakao je da je ideja o ovoj izložbi nastala pre dva meseca, te da je u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije odlučeno da premijerno bude u Istočnom Sarajevu, a u okviru manifestacije “Dani Srbije u Republici Srpskoj”.

-Iz “Borbine” bogate arhive sa porodicom Živojinović odabrali smo 90 fotografija, povodom 90 godina od Batinog rođenja. Iako u našoj fotodokumentaciji ima zaista mnogo njegovih fotografija, izabrali smo one za koje mislimo da najbolje predstavljaju našeg Batu, naglasio je Jorgić i dodao da kulturom treba nastojati da se Republika Srpska i Srbija još više povezuju, a da je sama izložba dobar način za to.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Batina unuka, Dina Živojinović, koja je tom prilikom istakla da je izbor fotografija za porodicu bio emotivan proces, jer su neke od njih videli po prvi put, i naglasila da su veoma zahvalni za priliku da te fotografije budu objavljene.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković poručio je da je za sve u Istočnom Sarajevu izuzetna čast i zadovoljstvo što imaju priliku da prvi vide izložbu “Bata u 90 slika”.

-Zahvaljujući 'Borbi' i porodici Živojinović ovo je jedno putovanje kroz njegov rani period, dane slave i priznanja, kao i period kada je postao naš heroj na filmskom platnu, rekao je Janković.

Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo i “Borba” potpisali su i sporazum o saradnji sa ciljem da u narednom periodu imaju još sličnih zajedničkih projekata, te je ova izložba prvi znak da će ta saradnja biti uspešna i dugotrajna.

Izložbu “Bata u 90 slika” građani će moći da pogledaju u narednih mesec dana u holu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, tako da će se naći i u programu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala malih scena i monodrame.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)