MOMIR BRADIĆ DOBIJA SPOMEN-BISTU U KRUŠEVCU: Na Trgu glumaca skoro da više nema mesta za glumačke velikane (FOTO)

S.BABOVIĆ

17. 05. 2023. u 08:00

ISTAKNUTI glumac i reditelj,jedna od osnivača profesionalnog Kruševačkog pozorišta,Momir Bradić(1935-2018)dobiće za Vidovdan spomen-bistu u Parku glumaca na istoimenom Trgu u Kruševcu.

МОМИР БРАДИЋ ДОБИЈА СПОМЕН-БИСТУ У КРУШЕВЦУ: На Тргу глумаца скоро да више нема места за глумачке великане (ФОТО)

Foto:S.Babović,biblioteka Jefimija

Bradićeva bista biće osma podignuta na ovom mestu, nakon što su prethodnih godina postavljene biste Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje, Ljubinke Bobić.

-Na žalost, prostor za odavanje počasti velikih umetnicima se smanjuje,kako nas napuštaju ti veliki ljudi-kaže za „Novosti“ Branislav Nedić,upravnik Kruševačkog pozorišta.-Momir Bradić jedan od najzaslužnijih što je naša kuća 1969.godine, povodom šest vekova od osnivanja grada, ponovo dobila status profesionalnog pozorišta. Činjenica da je prepoznao pravi trenutak i svoj entuzijazam usmerio da se teatar ponovo profesionalizuje, nije i jedina zbog čega Bradić zaslužuje bistu.

Momir Bradić, poreklom iz Medveđe kod Trstenika je u umetničke vode uplovio vrlo rano, posle završene Učiteljske i Više pedagoške škole, kao i Filozofskog fakulteta.Bio je i upravnik Narodnog muzeja,direktor „Slobodišta, organizator i učesnik niza značajnih manifestacija, poput „Jefimijinih dana“ u Ljubostinji,“Belovodske rozete“, "Župske berbe“ u Aleksandrovcu, „Prođoh Levač,prođoh Šumadiju“ u Kaleniću, „Dani jorgovana u Kraljevu,“ Svečanosti slobode" u Kruševcu.

Bio je izuzetno darovit režiser svečanih akademija,poznat i po izuzetnim ostvarenjima kao glumac u ulogama kneza Lazara, Dositeja, Panona u „Jastri“, Prometeja. Publika ga je zavolela u filmovima „Na putu za Katangu“ (1987), „Treća sreća“ (1995), „Za kralja i otadžbinu“ (2015), a možda najviše ga pamti kao popa Stanislava u kultnoj seriji svog zemljaka,Radoša Bajića „Selo gori, a baba se češlja“ (2007-2016), kao i i po ulozi dr Slobodana Jovanovića u seriji „Ravna Gora“ (2013).

Umetničku tradiciju nastavio je sin, Nebojša Bradić,pozorišni reditelj,svojevremeno, upravnik pozorišta u Kruševcu i ministar kulture.

Odmah do spomen bisti glumaca,gde će od Vidovdana biti i Bradićevo obeležje,na fasadi zgrade pozorišta, postavljeni su Prozori sećanja sa fotografijama istaknutih glumaca. Njih je osam, a deveta fotografija biće Momira Bradića.

-U budućnosti ćemo se odužiti i Miliji Vukoviću,našem prvaku, kao i Marku Živiću, koji nas je napustio u punoj snazi-predočava Nedić.-Svi će dobiti biste,a pre toga-fotografije u Prozorima sećanja. Prvi red je „popunjen“ fotografijama autora koji su obeležili prve godine pozorišta, još od 20-ih godina prošlog veka,a ovo će biti glumci iz druge faze našeg teatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)