ŠTA ĆE SE DESITI SA NAJSTARIJIM POZORIŠTEM ZA DECU: „Boško Buha” ne prihvata preseljenje na Savski trg

V.STRUGAR

22. 03. 2023. u 15:13

ANSAMBL Pozorišta "Boško Buha" posle gotovo decenijskog, strpljivog čekanja na rekonstrukciju, pre dva dana uputio je apel nadležnima i javnosti da im pomognu da ostanu na istoj, dobro poznatoj adresi: Trgu republike br. 3.

ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ СА НАЈСТАРИЈИМ ПОЗОРИШТЕМ ЗА ДЕЦУ: „Бошко Буха” не прихвата пресељење на Савски трг

Printscreen/Tviter

Naš najstariji teatar za decu u ovom zdanju je od osnivanja (1950. godine) i njegovi zaposleni ne žele da se sele u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu. Za ovakavu odluku dobili su i podršku svog osnivača, Skupštine grada Beograda.

- Na nedavnom sastanku sa zaposlenima ponovila sam stav koji je gradonačelnik Aleksandar Šapić već javno izneo, prilikom posete Dadovu i u prisustvu premijerke Ane Brnabić: da će Skupština grada Beograda uvažiti svaku odluku Pozorišta. Ako žele da ostanu na dosadašnjoj adresi, kao osnivač Grad Beograd tu odluku će nedvosmisleno podržati. Narednih dana gradonačelnik će se i lično, temeljnijim uvidom u dokumentaciju pozabaviti ovim problemom kako bi, u što je moguće kraćem roku, našao adekvatno rešenje - kaže Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu Grada Beograda.

Da podsetimo, u svom saopštenju ansambl je istakao da kada su se 2015. godine iselili iz svoje zgrade zbog rekonstrukcije, nije postojao imovinsko-pravni problem. On je, zapravo, nastao dve godine kasnije pošto je u katastru izvršeno uknjiženje preduzeća "Rubin - Kruševac" na prostor foajea i sale pozorišta, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće "Butik" iz Kruševca. Tako je došlo do otuđenja imovine Grada Beograda, na koju "Buha" ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, ali se ona još nije ispravila. U daljem tekstu, "Buha" podseća da je Sekretarijat za kulturu na njihovu inicijativu već nekoliko puta u prethodnih pet godina upućivao zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za dobijanje informacije u kojoj je fazi postupak, ipak, do današnjeg dana nisu dobili odgovor...

- Naravno, pridružujem se ovom apelu i protestu. Naš drugar i legenda "Boška Buhe", nekadašnji upravnik Milorad Mandić Manda, bukvalno je dao život za ovo pozorište sa željom da ostane tu gde je rođeno, na Trgu republike. Odlazak odavde bio bi skrnavljenje njegovih napora, a to je samo jedan od razloga da pozorište ostane na istom mestu - kaže pesnik Ljubivoje Ršumović, dugogodišnji upravnik "Buhe".

- U moje vreme postojala je ideja da se na Slaviji pravi veliko pozorište (jer je za to bilo prostora), sa svim radionicama i zanatima koji opslužuju pozorišnu umetnost. Ideja je propala, iako je po detaljnom urbanističkom planu bila predviđena zgrada namenjena kulturi, sa jedanest bioskopa! Napravili smo čak i idejni projekat pozorišta na Slaviji. Bilo kako bilo, Savski trg treba ostaviti za uživanje i šetnju, ni za šta drugo...

Ršumović podseća da će obnovljeno zdanje zahtevati i veliku veštinu kojom će se obezbediti neometana dostava scenografije i kostima, koji se i dalje nalaze "u nekim šupama na dunavskom priobalju".

- Moralo bi da se zdanje prilagodi, ipak, to nije neizvodljivo. Zahvaljujući Mandi napravljeni su i planovi kako da se poboljša funkcionalnost kuće za sve namene. Treba samo pogledati ko je sve u ovoj kući radio. Na daskama našeg pozorišta prohodao je Miki Manojlović, budući da su mu roditelji bili glumci Pozorišta "Boško Buha" i nisu imali gde sina da ostave dok su ovde radili. Mnogo je velikih imena prošlo preko "Buhine" scene, od Miroslava Belovića, Milana Karadžića do Jagoša Markovića. Ovde su počeli Seka Sablić, Dragan Nikolić, Taško Načić. Cela plejada glumaca je u "Buhi" stasavala, sticala popularnost, a onda odlazila u Atelje 212, Narodno i druga pozorišta... Oni koji su kao mali odlazili u "Buhu", sada bi u ovo zdanje vodili svoje unuke. To je posebna vrsta duhovnosti, koju "pragmatičari" što bi hteli pozorištem da "oplemene" Savski trg - ne razumeju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije