KAD DRAMA ŽIVOTA ODVEDE U SUNOVRAT: Serija "Pad", rađena po motivima knjige čuvenog glumca, stiže 21. januara, na Superstar TV

J. BANjANIN

20. 01. 2023. u 14:26

KADA je početkom prošle godine najavljeno da će po autobiografiji Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad" biti napravljena serija, javnost je bila "kupljena". Glumac je svoju impozantnu i tragičnu životnu priču pretočio u knjigu, koju je pre više od decenije objavila Kompanija "Novosti". Producentska kuća "Fajerflaj" otkupila je prava na ekranizaciju i uz podršku "Telekoma Srbije" snimila osam epizoda, koje ćemo premijerno pratiti od 21. januara, vikendom, u 21.00, na Superstar TV.

КАД ДРАМА ЖИВОТА  ОДВЕДЕ У СУНОВРАТ: Серија Пад, рађена по мотивима књиге чувеног глумца, стиже 21. јануара, на Суперстар ТВ

Foto: Firefly productions

Međutim, autorska ekipa, predvođena rediteljem Bojanom Vuletićem, koji sa Petrom Mihajlovićem potpisuje i scenario, u toku stvaranja serije udaljila se od literarnog predloška, promenila imena aktera stvarnih događaja i uvela nove situacije i likove. Tako ćemo u seriji "Pad" pratiti život i karijeru najboljeg jugoslovenskog glumca Ivana Maslaća, kog oživljava Milan Marić. Nakon stvarnih ličnosti, pevača Tome Zdravkovića u filmu "Toma" i političara Čede Jovanovića u seriji "Porodica", Marić je u "Padu" ulozi prišao i kao fiktivnom liku.

- Ivan Maslać nema baš mnogo veze sa Žarkom Lauševićem. Ljudi će, pretpostavljam, početi da traže detalje koje su čuli iz prepričavanja ili ih se sećaju. Bitno je da im bude jasno da je ovde mešana fikcija i realnost, i da se liše potrebe da se prisećaju kako je bilo - kaže Marić.

Foto: Firefly productions

Priča počinje kasno uveče, jula 1993. godine, kada dva brata, Ivan i Stojan, stižu do stana svog ujaka, nedaleko od mesta na kome se u Podgorici upravo desio sukob sa tragičnim posledicama. Reditelj Bojan Vuletić je istakao da je Lauševićeva priča izneta u knjizi samo okvir "Pada" i da se serija ne bavi forenzikom i činjenicama samog događaja, nego simboličnom pričom koja je posledica užasa devedesetih.

Serija će imati svetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu

- Motivi iz knjige poslužili su samo kao okvir da se pozabavimo i nekim našim unutrašnjim demonima i sećanjima na devedesete godine, kada se radnja dešava. To je bilo ključno, napraviti priču koja će biti univerzalna i u kojoj će se svi prepoznati, ali i dobiti odgovore na neka pitanja - naglašava Vuletić.

Foto: Firefly productions

Priča nas zapravo vodi kroz puteve duše umetnika, koji u stvarnom životu počinje da proživljava lične borbe koje je do tada izvodio samo na pozornici.

- Serija govori o krhosti ljudske egzistencije i tome kako je moguće da se čoveku u sekundi promeni ceo život, kako se senzibilan čovek, umetnik, kada se nađe u jednoj specifičnoj situaciji, rve sa svim izazovima koji tu postoje. U drugom planu, to je freska vremena u kome se to dešava - ističe kreativni direktor "Fajerflaja", Boban Jevtić.

Priča se nastavlja u istražnom zatvoru Spuž. Paralelno, upoznajemo odnos Ivana i njegovog oca Nikole, ozbiljnog i racionalnog čoveka, sa kojim Ivan od detinjstva ima komplikovan odnos. Ove dve priče se usložnjavaju i proširuju, osvetljavajući s jedne strane zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvezda Jugoslavije, ali i mračnu stranu devedesetih, korumpirano sudstvo, zatvorski polusvet.

Foto: Firefly productions

Dragan Marinković Maca igra zatvorskog druga Ivana Maslaća:

- Šta reći o liku koji je optužen za ubistvo kompletne porodice... On je na rubu društva, ali i junak koji daje vetar u leđa Ivanu. Kada odeš tamo, u paralelni univerzum u Zabeli, shvatiš da je sloboda jedna od najvećih i suštinskih potreba.

Videćemo i galeriju živopisnih likova koje glavni junak sreće u zatvoru, lopove, kriminalce, ubice, političke zatvorenike, atmosferu devedesetih u kojoj su se sve društvene i moralne vrednosti dovodile u pitanje, ključne lomove njegovog intimnog života, odnose sa najbližim rođacima, porodicom, prijateljima, scene iz sudnica, odnos prema slavi ali i popularnosti.

U osam epizoda pratimo Ivana Maslaća, koga oživljava Milan Marić, koji kaže da njegov lik nema baš mnogo veze sa Žarkom Lauševićem

U životu glavnog junaka važnu ulogu odigrale su i tri žene: majka Bosiljka (Dubravka Drakić), prva supruga Sanja (Milica Janevski) i druga ljubav Ana (Anđela Jovanović).

- Sanja je sa Ivanom od početka i pre nego što je postao glumac. Ona ga najbolje poznaje, sa njim je prošla sve i svašta, od upisivanja Akademije dok nije postao ono što jeste. Sanja je dostojanstvena i u datim okolnostima bila je prinuđena da spasava porodicu i da preuzme odgovornost za decu. Bilo mi je teško i inspirativno u ulozi s obzirom na to da se radi o glumcima - kaže Milica Janevski.
Priča osvetljava zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvezda Jugoslavije, ali i mračnu stranu devedesetih godina

Mladoj Anđeli Jovanović bila je značajna rediteljeva indikacija da je njen lik sunce:

- Ana je neko ko donosi svetlost u mračnom trenutku, pruža prozor u paralelni univerzum gde ljubav može da pobedi. Izuzetno je lojalna, postojana, kao sunce, i ostaje uz svog čoveka do samog kraja, bez obzira na sve. Ona je vrlo hrabra i drago mi je što sam imala priliku da igram jednu takvu osobu.

Ostale uloge tumače Ljubomir Bandović, Mima Karadžić, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Izudin Bajrović, Miloš Petrović Trojpec, Jovan Veljković, Vahid Džanković, Krešimir Mikić, Slavko Sobin, Kemal Rizvanović... Serija "Pad" imaće svetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

 

BONUS VIDEO:

SMEDEREVKA U KIKINDI POSTALA KNjIŽEVNICA: Oliveri Mitić uručena nagrada "Đura Đukan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri