ČUDESNI SVETOVI: Knjige posvećene mitološkim bićima i motivima

Marina Mirković

24. 01. 2023. u 09:23

RIZNICA mitova porodice Braunston, serijal koji objavljuje "Kreativni centar" a koji na najlepši način uvode mališane u svet raznih mitologija, otvaraju "Artur i zlatno uže" i "Marsi i zagonetka Sfinge".

ЧУДЕСНИ СВЕТОВИ: Књиге посвећене митолошким бићима и мотивима

Foto: Kreativni centar

Obe je napisao i ilustrovao Džo Tod-Stenton, autor kompletne ove "porodične riznice", a sa engleskog prevela Tatjana Milosavljević.

I Artur Braunston ali i, decenijama kasnije, njegova ćerka Marsi, moraju da izvrše zadatke koje im postavljaju velika božanstva - da se susretnu sa najfantastičnijim bićima, pronađu najskrivenije predmete i poraze strašna čudovišta. Priče o njima zasnovane su na poigravanju različitim elementima nordijske i egipatske mitologije, zbog čega knjige iz serijala, koje po formi variraju od slikovnice do grafičke novele odnosno romana, imaju veliki edukativni potencijal. Tod-Stenton se i prema nordijskoj i prema egipatskoj mitologiji odnosi sa izvesnom slobodom, dodajući poznatim mitovima svoje interpretacije i stvaralački pečat, upotpunjujući ih čudesnim i magičnim ilustracijama, kojima uspeva da na vrlo malo prostora ispriča priče epskih razmera.

"Ilustrovane priče iz grčke mitologije" priredila je i ilustrovala grupa autora, a sa engleskog prevela Tatjana Milosavljević. Fantastična knjiga sastoji se od šest poznatih mitova, prvi put ispričanih pre više hiljada godina u staroj Grčkoj, a sada posebno pripremljenih za mlađe čitaoce, one koji tek ovladavaju veštinom praćenja priče, kao i za one koji su spremni za prvo samostalno čitanje. Uz ovu knjigu deca će otkriti koliko je mitologija maštovita i uzbudljiva, a osim izdvojenih pripovesti o najpopularnijim mitovima, tu je i vodič kroz grčka božanstva i mapa sa obeleženim mestima događaja o kojima se govori u pričama.

"LOKI. Kako biti dobar - saveti neposlušnog boga", roman koji je napisala i ilustrovala Lui Stouvel a sa engleskog prevela Marija Ilić, pripovest je o posve nesvakidašnjem junaku.Loki, moćni bog prevare, prognan je na Zemlju i osuđen da živi kao jedanaestogodišnji dečak koga Zemljani strašno smaraju - na ovoj tezi počiva duhovita knjiga pisana u formi dnevnika tog nordijskog boga, koji putem crteža, stripa i pisanog teksta dočarava svoje dogodovštine na Zemlji.

Junaci nordijske mitologije, danas veoma popularni među decom, tu su da na pristupačan način pokažu da i oni najgori mogu da se poprave, pa čak i ako ih svi smatraju beznadežnim slučajem. U protekle dve godine "Loki" je preveden na više od 20 jezika, a samo u toku prvog meseca od objavljivanja u Velikoj Britaniji prodato je više od stotinu hiljada primeraka. Objavljen je i drugi, a očekuje se treći nastavak ovog zabavnog romana o "božanstveno neposlušnom" junaku, sjajno ilustrovanog..

BONUS VIDEO: SMEDEREVKA U KIKINDI POSTALA KNjIŽEVNICA: Oliveri Mitić uručena nagrada "Đura Đukanov"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili