ČETIRI GODINE OD MASAKRA U ATINI: DŽoni sa Vračara i Veljko Belivuk pomagali Zviceru da ubije Dedovića i Stamatovića

Z. Uskoković

19. 01. 2024. u 11:36

U poznatom atinskom restoranu 19. januara 2020. godine, oko 18. 30 sati, dogodio se jedan od najkrvavijih sukoba između "škaljarskog" i "kavačkog" klana. Na licu mesta ubijeni su Kotorani i "škaljarci" Igor Dedović i Stevan Stamatović i to pred ženama i decom. Za ovu likvidaciju osumnjičeni su pripadnici suprotstavljenog klana, a, prema obaveštajnim podacima, u zločinu su značajnu ulogu imali Veljko Belivuk i njegovi saradnici, ali i Nikola Vušović, zvani Ludi i Ćopavi Džoni sa Vračara.

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ОД МАСАКРА У АТИНИ: Џони са Врачара и Вељко Беливук помагали Звицеру да убије Дедовића и Стаматовића

Foto: Arhiva Novosti

Tokom porodične večere porodica Dedović i Stamatović, u restoran su upala četvorica maskiranih napadača sa dugim i kratkim cevima. U prvom momentu promašili su sto, a onda su na galeriji ugledali svoje mete. Jedan likvidator je pucao u jednu, a drugi u drugu žrtvu. Očevici su kasnije opisali napadače da su izgledali gotovo kao vojnici, sa crnim pantalonama i šalovima preko lica.

Posle zločina dali su se u beg. Kamere za video-nadzor sa okolnih zgrada snimile su bekstvo počinilaca, a ono što je posebno upalo u oči je činjenica da je jedan od aktera pucnjave - vidno hramao. Kasnije se nagađalo da je reč o Vušoviću, bliskom saradniku Radoja Zvicera, koji je zbog ranijeg ranjavanja imao problema sa nogom i nije normalno hodao.

Pored Vušovića, kao direktni izvršioci pominjali su se i Ljubomir Lainović, Milinko Brašnjević i Marko Petković. O ovoj likvidaciji se kasnije pričalo i tokom suđenja pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Mnogo detalja izneli su okrivljeni saradnici, poput Srđana Lalića i Nikole Spasojevića, koji su naveli da se u to vreme u Atini nalazio i Belivuk, koji je išao da traži Dedovića i Stamatovića.

- Jednog dana je došao sav sretan i rekao da je "ubo iglu u plastu sena", jer je uspeo da vidi ovu dvojicu u jednom tržnom centru - ispričao je Spasojević. - Pre toga sam i ja išao da ih tražim, ali sam imao manje sreće od njih.

U dokazima, koje je prikupilo Javno tužilaštvo za organizovnai kriminal (JTOK) krije se i "Skaj" prepiska između članova "kavačkog klana" u kojoj se navodi i ko je i sa koliko novca finansirao dvostruku likvidaciju u Atini, ali i šest meseci kasnije na Krfu kada su ubijeni "škaljarci" Alan Kožar i Damir Hadžić. U tim transkriptima je navedeno da su pare dali Darko Šarić, Radoje Zvicer i njegov rođak Nikola Spasojević.

- Prema prikupljenim dokazima, Zvicer je "iskeširao" milion, Šarić 750.000, a Spasojević 250.000 evra - navodi naš izvor.

Brutalnom razračunavanju u Grčkoj prethodila je surova likvidacija visokorangiranog kavčanina Vladimira Roganovića u Beču decembra 2018. godine, ali i pokušaj Zvicerovog ubistva u Kijevu krajem maja 2020. U optužnici protiv Belivukovog kriminalnog ganga pominje se, pored ostalih žrtava, i ubistvo "pink pantera Nišlije Milana Ljepoje, za koga je Zvicer smatrao da je pronašao ekipu koja će da ga ubije.

Zločin u atinskom restoranu još nije rasvetljen, ali grčki istražitelji intenzivno sarađuju sa našim i crnogorskim pravosudnim organima, kako bi osumnjičene što pre priveli pravdi. Inače, veruje se da je jedan od direktnih likvidatora Ljubomir Lainović - ubijen ubrzo posle masakra. O tome se, takođe, govorilo na suđenju Belivukovoj ekipi.

Navodno, tražio je više para, a i javno je govorio ko je sve učestvovao u pripremi tog zločina. Prema istim informacijama, ubijen je na teritoriji Kosova i Metohije i - zakopan.

VRAČARCI


PRIPREMNO ročište kriminalnoj grupi nazvanoj "vračarci" biće nastavljeno 5. i 6 februara ove godine, kada bi advokati optuženih trebalo da iznesu svoje dokazne predloge i eventualno daju imena svedoka, čije bi izjave išle u korist njihovih branjenika. Ove nedelje pročitana je optužnica Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK), na kojoj je 38 imena, od kojih su 20 u pritvoru, dok su ostali u bekstvu ili po evropskim zatvorima. Terete se za tri ubistva i pet pokušaja ubistva. Kao vođe su označeni Nikola Vušović i Uroš Piperski. 

ATINSKA ISTRAGA


KAKO "Novosti" saznaju, u toku je prevod dokumentacije sa srpskog na grčki i obrnuto, kako bi tri zemlje, koje sarađuju u istrazi ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, mogle da ceo slučaj pomere sa mrtve tačke. Naš izvor navodi i da nije reč samo o zločinu u Atini, već i onom počinjenom na ostrvu Krf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)