U BUGARSKOJ UHAPŠENO 92 ŠVERCERA LJUDI: U akciji učestvovali Evropol, srpske i turske vlasti

Tanjug

17. 01. 2023. u 18:54

U ZAJEDNIČKOJ akciji bugarskih vlasti, Evropola, srpske i turske policije, u ponedeljak su u Bugarskoj optužene 92 osobe zbog sumnje da su bile deo organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila ljude.

У БУГАРСКОЈ УХАПШЕНО 92 ШВЕРЦЕРА ЉУДИ: У акцији учествовали Европол, српске и турске власти

Najčešće se ne zna kako devojke dospevaju na ulicu, Foto M. Labudović

Aktivnostima je koordinisao bugarski javni tužilac i specijalno odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, državna i granična policija.

Bugarski istražitelji su, takođe, koordinisali sa srpskim i turskim vlastima, ali i sa još nekim partnerskim agencijama, saopštio je Evropol.

Osim što je podignuta optužnica protiv 92 osobe, proverene su 624 lokacije, 4.202 vozila, i 7.019 osoba.

Zajedničke akcije su se odigrale širom Bugarske i fokusirale su se na brojne mreže krijumčara iz Turske, koje idu preko Bugarske, Srbije, ka zapadnoj Evropi, dodaje Evropol.

-Glavni organizatori mreže aktivni duž ove rute imaju baze u Bugarskoj, Srbiji i Turskoj. Stvorili su svoje državne mreže i članove grupe koji su zaduženi za transport i smeštaj ljudi koje krijumčare. Za krijumčarenje se koriste kombiji, kamperi i autobusi, a cena za krijumčarenje veće grupe varira između 2.000 i 3.000 evra po osobi. Ukoliko se migranti krijumčare u manjim grupama od po pet, šest ljudi, može se desiti da plaćaju i do 10.000 evra. Plaćanja se vrše kada glavni organizator iz Turske potvrdi da su migranti stigli na bugarsko-srpsku granicu", navodi se u saopštenju Evropola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)