IZREČENA PRESUDA ZA SMRT ZORANA JAKOVLJEVIĆA U STEPOJEVCU: Osuđen mladić koji ga je udario

S. J. M.

09. 05. 2024. u 14:44

MILOŠ Nastić (24) iz Velikih Crljana kod Lazarevca osuđen je danas prvostepeno u Višem sudu u Beogradu za nanošenje teške telesne povrede Zoranu Jakovljeviću (63) od koje je preminuo u Stepojevcu 10. jula 2022. godine i nanošenje lake povrede njegovom sestriću Nikoli Goraniću. Nastić je za tešku telesnu povredu osuđen na 3 godine zatvora, a za laku na godinu, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od tri i po godine zatvora.

ИЗРЕЧЕНА ПРЕСУДА ЗА СМРТ ЗОРАНА ЈАКОВЉЕВИЋА У СТЕПОЈЕВЦУ: Осуђен младић који га је ударио

Foto: M. Anđela

Kako je sudija obrazložila, dokazano je da je počinio oba krivična dela i sud nije prihvatio da je to učinio u nužnoj odbrani, niti da je bilo eventualnog prekoračenja nužne odbrane.

Nastiću je ukinuta mera zabrane napuštanja stana, tako da će se on dalje do pravosnažnosti presude braniti sa slobode. Na ovu odluku Višeg suda može da se žali Apelacionom sudu. Do sada je u pritvoru i kućnom pritvoru bio godinu i deset meseci, što mu se uračunava u kaznu.

Pre izricanja presude danas su iznete završne reči. Tužilac Dragana Šormaz Dinčić kazala je da nije prihvatljiva odbrana da je Nastić izazvan.

- Na snimcima se vidi da je okrivljeni prouzrokovao incident u saobraćaju, a da se oštećeni Jakovljević kretao u skladu sa propisima na pešačkom. Optuženi je bio neopravdano gnevan i njegovo ponašanje je dovelo do teških posledica - kazala je tužiteljka. - Okrivljeni je znatno mlađi i jači, a oštećeni je bio i u alkoholisanom stanju. Mladost mu nije olakšavajuća, jer je napao stariju osobu, a i već je osuđivan. Ponašao se bezobzirno i u drugoj situaciji kada je bežao i lakše povredio drugog oštećenog.

Nastićev branilac Dušanka Jovanović Šunjara tvrdila je da on nije počinio nikakvo krivično delo i da je u pitanju nužna odbrana, jer je okrivljeni odbijao od sebe napad Jakovljevića i njegovog prijatelja Zorana Mitrovića Lanzuku.

- Došlo je do verbalnog konflikta, ali je onda Mitrović držao okrivljenog za ruke, a Jakovljević ga je davio i pocepao mu majicu. Te povrede na vratu su mu se videle i dva dana kasnije na saslušanju u tužilaštvu - kazala je branilac Jovanović. - On se otrgao od Mitrovića i udario Jakovljevića. Dvojica ga napadaju i on se brani. Odatle nije pobegao, već se sklonio zbog svoje sigurnosti, jer su iz kafane izlazili prijatelji Jakovljevića.

Ona je zatražila oslobađajuću presudu za Nastića.

Sam Miloš Nastić rekao je u sudnici da mu je zaista žao, da mu nije bio cilj i namera da tog čoveka povredi, niti da on još i premine.

- Ja ga nisam odmah udario, već sam ga prvo odgurnuo, ali nakon dolaska drugog Zorana nisam mogao ništa drugo da uradim. Da me nije napao, ja ga ne bih udario. Voleo bih da se sve to nije desilo - kazao je Nastić.

Te nedelje po podne Nastić se vraćao sa posla, a na raskrsnici u centru Stepojevca nije radio semafor, pa je naišao Jakovljević sa prijateljem i prelazio pešački, pa su se on i Nastić tu pokačili i psovali. Nastić je parkirao auto i ispred lokalne kafane je nastavljena svađa, da bi se onda pogurali, Jakovljević ga je uhvatio za vrat i Nastić ga je tada pesnicom udario u lice. Jakovljevića je pao unazad i glavom udario u ivicu šahta ili kamenčić. Bio je živ još nekih 15 minuta, ali je preminuo. Nastić je ušao u svoja kola i otišao, ali ga je vozilom na Ibarskoj jurio Jakovljevioćev sesetrić i stigao na drugom semaforu i pokušao da mu kroz prozor uzme ključeve iz auta, ali je Nastić krenuo autom i povredio mu lakše ruku. Kasnije je uhapšen u svojoj kući u Velikim Crljanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)