SIMONOVIĆU SMANJENA KAZNA ZA PALJENJE KUĆE NOVINARA: Apelacioni sud "skinuo" godinu zatvora bivšem predsedniku opštine

J.D.Lj.

26. 04. 2024. u 16:31

APELACIONI sud u Beogradu smanjio za godinu dana kaznu zatvora bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, i pravosnažno ga osudio na četiri godina jer je podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

СИМОНОВИЋУ СМАЊЕНА КАЗНА ЗА ПАЉЕЊЕ КУЋЕ НОВИНАРА: Апелациони суд скинуо годину затвора бившем председнику општине

Dragoljub Simonović / Foto N. Fifić

Simonoviću je izrečena i novčana kazna od 100.000 dinara, a drugostepeni sud je smanjio i ostalim okrivljenima kazne.

Drugooptuženi Vladimir Mihailović koji je prvostepenom presudom bio osuđen na četiri godine, pravosnažno je osuđen na tri godine i novčanu kaznu od 100.000 dinara, trećeoptuženom Vladimiru Novakoviću je takođe kazna smanjena za godinu dana te je osuđen na kaznu zatvora od dve i po godine. 

Aleksandar Marinković koji se nalazi u bekstvu je kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, za šest meseci manje od prvostepene presude, i novčanu kaznu od 100.000.

Kada je reč o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je po nalaženju Apelacionog, pravilno utvrdio od olakšavajućih okolnosti na strani Simonovića cenio da je neosuđivan, lične i porodične prilike, da se radi o porodičnom čoveku, dok je od otežavajućih okolnosti cenio da je kao podstrekač, saučesnik u izvršenju krivičnog dela ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra, da je krivično delo izvršio iz niskih pobuda jer je kao predsednik opštine Grocka koji je, ne samo dužan da trpi kritike na račun vršenja svoje funkcije, već i da pokaže visok stepen tolerancije na njih, odlučio da, koristeći svoj položaj i uticaj, preduzme nedozvoljene radnje, a sve u cilju opomene Jovanovića da prestane da se bavi istraživanjem njegovog rada na poziciji predsednika opštine.

U odnosu na Mihailovića prvostepeni sud je ocenio da je reč o porodičnom čoveku, da je priznanjem doprineo utvrđivanju činjeničnog stanja, dok je od otežavajućih uzeo u obzir da je ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra, da je krivično delo učinio iz niskih pobuda i da je zahtev Simonovića prihvatio iz koristoljublja, da bi time obezbedio bolji status svoje supruge.

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće. U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen. Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)