MUČIO, PREBIJAO I UBIJAO SRBE U ZAGREBAČKOM LOGORU Tunić presudio srpskom vojniku, Hrvatska ga oslobodila - Završeno suđenje za ratni zločin

S. J. M.

22. 04. 2024. u 13:30

SUĐENjE u odsustvu Branku Tuniću, Albancu katoliku sa Kosova i Metohije, za ratne zločine nad zarobljenim vojnicima JNA u zagrebačkom logoru Rakitje, završeno je pred Sudom za ratne zločine u Beogradu i za sutra su zakazane završne reči.

МУЧИО, ПРЕБИЈАО И УБИЈАО СРБЕ У ЗАГРЕБАЧКОМ ЛОГОРУ Тунић пресудио српском војнику, Хрватска га ослободила - Завршено суђење за ратни злочин

Branko Tunić, Foto EPA

On je optužen za zlostavljanje i mučenje 14 zarobljenih vojnika JNA srpske nacionalnosti u logoru u septembru 1991. godine, od kojih je jednog Marka Utržana (20) iz Kikinde i ubio. Njega je prvo više puta vezanog prebijao u podrumu zgrade gde su zarobljenici bili zatočeni, da bi ga posle poslednjeg prebijanja 30. septembra 1991. godine ubio prislonivši mu pištolj na lice i opalivši metak.

Tunić je u to vreme bio pripadnik hrvatske paravojne formacije "Zengi" i imao je čin razvodnika. Prema svedočenjima drugih preživelih vojnika, on ih je najviše tukao od svih drugih stražara. Udarao bi ih po tabanima, leđima, licu, šutirao čizmama, udarao palicom, bajonetom kružio po licu i oko očiju, a Marka je od svih njih najviše zlostavljao, jer je uvek bio veseo i nasmejan. Terao ih je i da pevaju ustaške pesme i bahatio se. Zarobljeni vojnici su ispričali na sudu da ih je tukao pripadnik "Zengi" kojeg su zvali Šiptar, da je govorio albanskim izgovorom i bio nizak i crn. Neki od njih su ga i prepoznali na slikama.

Tokom suđenja izvedeni su i drugi dokazi, veštačenja i zapisnik sa uviđaja, koji potvrđuju da je Utržan nemilosrdno ubijen. Takođe, skoro svi zarobljeni vojnici potvrdili su da su imali fizičke i psihičke probleme zbog mučenja koje su preživeli, a kod nekih te posledice su trajne.

Oštećeni su ispričali da su zarobljeni u mestu Prečac kod Ivanić-Grada, gde su čuvali magacine sa municijom. Odatle su ih odveli u Rakitje. Muslimane, Hrvate i dva Albanca su odmah pustili, a Srbe su zatvorili.

Tunić je godinama živeo u Zagrebu i slobodno se kretao. Ni dana nije bio u zatvoru zbog svog zločina. Po poternici Srbije uhapšen je u Sloveniji 2020. godine, ali su Hrvati istog dana pokrenuli istragu i Slovenci su ga umesto Srbiji, sa obrazloženjem da prednost imaju države Evropske unije, izručili Hrvatskoj. Po dolasku u Zagreb, odmah je pušten na slobodu i nikada nije optužen. Odatle je odmah pobegao na Kosmet.

OSLOBODILI GA U HRVATSKOJ

Nakon ubistva Marka Utržana Tuniću se sudilo u Hrvatskoj, ali ne za ratni zločin, već za obično ubistvo. On je lagao da ga je Marko napao i oteo mu pušku. Sud u Hrvatskoj ga je 2001. godine pravosnažno oslobodio, ignorišući sve materijalne dokaze, koji su mu štetili. Međutim, svedoci ubistva su tvrdili da je Marko bio vezan i negirali su da je oteo pušku. To dokazuju i činjenice sa uviđaja i obdukcije, jer je Utržan bio u čučećem položaju kada je Tunić pucao u njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)