LALIĆ PRIČA DALJE O BANDI: Nastavlja se proces protiv Belivukove i Miljkovićeve kriminalne grupe

Z. U. - N. B.

30. 01. 2023. u 06:50

SUĐENjE Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalima kojima se na teret stavljaju sedam ubistava, otmice, trgovina narkoticima, posedovanje oružja, a pojedinima i silovanje, nastavlja se danas pred beogradskim Specijalnim sudom.

ЛАЛИЋ ПРИЧА ДАЉЕ О БАНДИ: Наставља се процес против Беливукове и Миљковићеве криминалне групе

Foto: Ataimages

Za ovaj deo pretresa planirana su četiri dana tokom ove radne nedelje u kojima će okrivljeni saradnik Srđan Lalić nastaviti sa odgovaranjem na pitanja optuženih.

Na prethodnom ročištu, optuženi Miljković je, posle osam dana, završio sa ispitivanjem Lalića, a novu turu pitanja započeo je optuženi Miloš Budimir, koji će sa time nastaviti danas. Belivuk je, iako kao prvooptuženi ima pravo da prvi postavlja pitanja okrivljenom saradniku, zamolio sud da mu dozvoli da on bude poslednji.

Na prethodnim pretresima, Lalić, koji je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopio sporazum o svedočenju, na osnovu kojeg očekuje kaznu od 18 godina zatvora, ispričao je, između ostalog, kako je funkcionisala kriminalna grupa. Naveo je i da su im nalozi, ali i droga za preprodaju stizali od Radoja Zvicera, vođe "kavačkog klana". Svedok tužilaštva je Zvicera označio i kao čoveka koji je finansirao svrgavanje vlasti u Srbiji i atentat na predsednika Aleksandra Vučića. Napomenuo je da je za to, prema rečima Belivuka i Miljkovića, Zvicer imao podršku dela crnogorskih službi.

- Zaključio sam da je nabavka snajpera po koji se išlo u Loznicu, bila u svrhu organizovanja atentata na predsednika Vučića - kazao je na poslednjem pretresu Lalić.

- Niko to nije direktno rekao, ali je iz cele atmosfere provejavao takav plan. Inače, za tako nešto, kao i za organizovanje nereda i skupljanje cele te ekipe, znalo bi se samo nekoliko sati ranije, kako ne bi procurilo.

Foto: Printksrin

Pored Srđana Lalića, Tužilaštvo za organizovani kriminal je potpisalo sporazume o svedočenju sa još dvojicom pripadnika kriminalne grupe. Tako je u zamenu za 15 godina zatvora na saradnju pristao Bojan Hrvatin. Ukoliko sud proceni da je ispričao sve što mu je poznato o krivičnim delima zloglasne grupe, na 13 godina robije biće osuđen Nikola Spasojević. Ova dvojica će se za pultom za svedoke, pred većem Specijalnog suda, pojaviti nakon što se okonča ispitivanje Lalića.

Prema tvrdnjama TOK, pripadnici Belivukove i Miljkovićeve grupe oteli su i ubili Aleksandra Gligorijevića Pukija, Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoju, Zdravka Radojevića, Nikolu Mitića i Gorana Mihajlovića. U optužnici se navodi da su ih nakon što bi ih oteli, odvodili u kuću u Ritopeku, nadomak Beograda, gde su ih mučili, a zatim ubijali. Da bi prikrili zločine, njihova tela su komadali i uništavali u industrijskoj mašini za mlevenje mesa. Na početku suđenja, svi optuženi su negirali krivicu.

Foto N. Skenderija

JOTKA ČEKA PRESUDU U FEBRUARU

PRED Specijalnim sudom u Beogradu za 27. februar je zakazano izricanje prvostepene presude Kruševljaninu Zoranu Jotiću Jotki, optuženom da je u maju 2018. formirao kriminalnu grupu i da je organizovao ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca, kao osvetu za likvidaciju njegovog prijatelja Gorana Petrovića Pete.

Pored Jotića, na optuženičkoj klupi je i Stefan Radulac, kojem se na teret stavlja da je 6. juna 2018. u Kruševcu ubio Ždrokinca, ali i da je mesec dana ranije, takođe u ovom gradu, usmrtio i njegovog sina Vojina. Kao pripadnici grupe i pomagači, optužene su još četiri osobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPRAVILA SEBI LAŽNU DIPLOMU MASTER PROFESORA PA KAŽNJENJA SA POLA MILIONA DINARA: Priznala krivicu za falsifikovanje