OTELI KAPETANA PO NALOGU KAŠĆELANA? Tužilaštvo Crne Gore podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića i još desetak "kavčana"

E.H.

15. 06. 2022. u 09:40

SPECIJALNO tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv srpskih državljana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića, koji su, prema dokaznom materijalu, 14. oktobra 2020. godine oteli Miletu Radulovića zvanog Kapetan.

ОТЕЛИ КАПЕТАНА ПО НАЛОГУ КАШЋЕЛАНА? Тужилаштво Црне Горе подигло оптужницу против Беливука, Миљковића и још десетак кавчана

Foto: Printskrin

Potom su ga predali ostalim članovima "kavačkog klana", koji su ga po nalogu Slobodana Kašćelana i Igora Božovića ubili dva meseca kasnije.

Miloš Radonjić i Petar Đurović označeni su kao direktni izvršioci ubistva Radulovića, koji se na meti ove kriminalne organizacije našao zbog sumnje da je učestvovao u planiranju ubistva Radoja Zvicera, koje je pokušano u Ukrajini krajem maja 2020.

Na optužnici, prema detaljima iz medija, koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, nalaze se i Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković. Belivukova grupa, koju su činili Miljković, Janković i Živković, navodno je po dogovoru sa Kašćelanom, Božovićem i ostalim pripadnicima njihove kriminalne grupe 14. oktobra 2020. "silom, pretnjom i obmanom zadržala oštećenog Miletu Radulovića duže od 10 dana i prema njemu postupala na svirep način, u nameri da od njega iznudi novac i drugu imovinsku korist".

Foto: Privatna arhiva

Slobodan Kašćelan
NASTAVAK PRIPREMNOG ROČIŠTA

ZA danas je u Specijalnom sudu u Beogradu zakazan nastavak pripremnog ročišta Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću (na slici) i pripadnicima njihove kriminalne grupe. U ponedeljak su zamenici tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić i Zoran Babić započeli iznošenje detalja iz optužnice. Očekuje se da se posle toga i prvi optuženi, kojih je tridesetak, izjasne o krivici.

Pre dva dana, postupak je izdvojen protiv Miljkovića i Belivuka. Prvi je zatražio odlaganje, jer je njegovom novom advokatu neophodno vreme za pripremu odbrane, dok je drugom pozlilo, pa je morao da interveniše i lekar kako bi mu se stabilizovao pritisak. Obojica su vraćena u ćeliju.
U ovom trenutku grupa je orkivljena za pet teških ubistava, krijumčarenje narkotika, nezakonito držanje oružja, kidnapovanja i silovanje. Za još dva zločina, za koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) podiglo optužnicu, čeka se pravosnažnost.

Prema planu ove kriminalne organizacije, Živković je stupio u kontakt sa Radulovićem tražeći od njega da se vide, pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu, u Stanjevića Rupi, tvrdeći da se radi o bezbednom i sigurnom mestu. Ne sumnjajući u Živkovića, Radulović je došao u njegovu kuću, gde su ga dočekali Belivuk, Miljković i Janković, koji su ga savladali i držali do večernjih sati, a onda su ga po nalogu Kašćelana i Božovića prebacili u kuću koju je obezbedio optuženi Duško Roganović u kotorskom naselju Radanovići.

Milo Radulović Kapetan i Marko Miljković, Foto Privatna arhiva

 

Radulović je u tom objektu držan do 21. decembra 2020. godine, a za to vreme su mu Belivuk, Miljković, Božović, Kašćelan, Zvicer, Vujotić, Živković, Knežević, Radonjić, Vučković, Đurović i Roganović pretili i obmanjivali ga kako bi iznudili novac i informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gde im se nalaze "štekovi" sa oružjem i droga kojom trguju.

Foto: V. N.

 

UGUŠEN, PA ZAPALjEN NA CETINjU

Radoje Zvicer se optužnicom tereti da je 21. decembra 2020. po nalogu Kašćelana i Božovića saopštio Radonjiću i Đuroviću da ubiju Radulovića. Istog dana, Radonjić i Đurović su u kući koju je obezbedio Roganović ubili Radulovića tako što su mu "vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu, vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata". Radulović je preminuo od gušenja, a njegovo telo je zapaljeno kod napuštenog vojnog objekta na vrhu Babina glava - na Cetinju.

- Pretili su mu, govoreći da će ga staviti u mengele i pokazivali tela osoba koje su prethodno pripadnici ove kriminalne organizacije mučili i ubili - navodi se u optužnici.

Optuženi su obećavali Raduloviću da će ga, ukoliko im saopšti tražene informacije, ostaviti u životu i pustiti da živi u Španiji.

U strahu za život, Radulović je ovoj grupi omogućio da preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije "Skaj" u njegovo ime šalju poruke da bi namamljivali pripadnike suprotstavljenog - "škaljarskog klana", da dolaze na određene lokacije, gde bi ih potom likvidirali.

Osumnjičenima za otmicu i ubistvo Radulovića na teret se stavlja i surova likvidacija Podgoričanina Nikole Stanišića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPRAVILA SEBI LAŽNU DIPLOMU MASTER PROFESORA PA KAŽNJENJA SA POLA MILIONA DINARA: Priznala krivicu za falsifikovanje