DRAGAN JE UVEK BIO TU ZA DRUGE: Sestra i prijatelji planinara stradalog u Bugarskoj čekaju kada će moći da dopreme njegovo telo

S .BABOVIĆ

04. 01. 2023. u 21:36

- LjUDIMA je možda čudno što neko nesebično želi da pomogne drugima u nevolji, ali moj brat je bio takav.

ДРАГАН ЈЕ УВЕК БИО ТУ ЗА ДРУГЕ: Сестра и пријатељи планинара страдалог у Бугарској чекају када ће моћи да допреме његово тело

Foto: FB PK Ljukten

Ovim rečima Danijela Glišić, rođena sestra Dragana Glišića(55), opisuje nastradalog brata. Elektroinženjer, planinar i trkač, poreklom iz Trstenika, nastradao je u Bugarskoj. Njegovo telo je nađeno na planini Pirin 2. januara, nedaleko od tela bugarskog turiste za kojim se tragalo sedam dana.

- Od malih nogu pomagao je drugima. Imao je samo 12 godina kada je pomogao čoveku posle doživljenog strujnog udara, veštačkim disanjem i zatrpavanjem u pesak - priseća se Danijela. - Uvek je bio nesebičan prema svima. Mlade u svojoj firmi je ohrabrivao i usmeravao da se osamostale.

Potresena porodica i najbliži prijatelji,koji ga poznaju duže od 40 godina, isključuju mogućnost da je Dragan mogao da pomisli na samoubistvo. Čekaju rezultate istrage u Bugarskoj, uvereni su da je Dragan pokušao da pomogne kada je spazio telo turiste Plamena Hristova (69), koga, dodaju, sigurno nije poznavao od ranije.

Dragan Glišić se odlično snalazio u prirodi. Od malih nogu je bio izviđač,učestvovao u radnim akcijama,u šumi je imao odličnu orjentaciju. Veoma je vodio računa o svom zdravlju. Redovno je odlazio kod lekara, pregledao se pred svako takmičenje. Voleo je život, porodicu, bio izuzetan suprug, otac, prijatelj.

VREME OTEŽALO POTRAGU

NESTANAK Plamena Hristova, čije je telo nađeno kada i telo Dragana Glišića, prijavljen je 26. decembra. Potraga spasilaca nije dala rezultata sve do uključivanja drona, kada su se na snimcima pojavila dva tela. Neposredno kod vrha Vihren.

Helikopterom nije bila moguća evakuacija zbog jakog vetra. Transport je obavljen u vrlo teškim uslovima, 2. januara uveče. To što je telo Plamena Hristova već ukazivalo da je danima pre pronalska bio mrtav, ne isključuje mogućnost da je Trsteničanin hteo da nekako pomogne, kad je izdaleka ugledao telo.

Imao je brojna interesovanja. Osim prirode, zbog koje je, kao i zbog posla, obilazio Evropu, voleo je šah, trenirao kao dečak karate, bio član aero-kluba, bavio se jedriličarstvom, postao instruktor u ovom sportu. Diplomirao je Elektrotehnički fakultet, vodio uspešnu firmu za industrijsku elektroniku. 

- Na njega sam uvek mogao da se oslonim - priča za “Novosti” akademski vajar Goran Bzenić, jedan od najboljih i najstarijih Glišćevih prijatelja. - Sve bi nas okupljao, organizovao proslave, veselja, odlaske u prirodu. Pomagao je i svojim radnicima na poslu, našim ljudima ukoliko bi im nešto zatrebalo u Austriji.

Posao ga je pred novogodišnje praznike odveo do Makedonije, a odatle u Bugarsku, gde je, kao i u svim zemljama kada bi odlazio, potražio najbližu planinu da isproba neki vrh ili stazu. Sa sobom je i sada poneo skije. Ideja da bolje upozna Pirin završila se tragično. Porodica i prijatelji čekaju okončanje istrage i vesti o mogućnostima za transport tela u Srbiju kako bi sahranili ovog divnog čoveka, za kojim mnogi žale.

BONUS VIDEO - (UZNEMIRUJUĆE) Prvi snimci sa mesta ubistva i samoubistva u Kikindi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!