POČELO PONOVLJENO SUĐENJE STOLIĆU I GOLUBOVIĆU: Nismo saradnici "kavačkog klana"

Z.U.

05. 12. 2023. u 14:56

NISAM kriv ! Ovako su se izjasnili bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovang kriminala (SBPOK) Božidar Stolić i Beranac Filip Golubović, koje optužnica tereti za saradnju sa "kavačkim klanom".

ПОЧЕЛО ПОНОВЉЕНО СУЂЕЊЕ СТОЛИЋУ И  ГОЛУБОВИЋУ: Нисмо сарадници кавачког клана

Foto: M. Anđela

 Prvostepenu presudu, po kojoj su obojica krivi i osuđeni, ukinu je Apelacioni sud, a po žalbi Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je zatražilo strožije kazne.  Prema prvostepenoj odluci, Stolić je osuđen na dve godine zatvora zbog odavanja informacija pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i to preko drugooptuženog Golubovića, koji je dobio godinu i dva meseca robije.

Prvooptuženi je ponovio da nije činio krivična dela i da je samo radio svoj, policijski posao.  Sa druge strane, i drugooptuženi Golubović juče je negirao da je policijskog službenika podstrekavao da mu prosleđuje službene beleške, slike i informacije, koje je on potom slao dalje visokorangiranim pripadnicima "kavačkog klana". Prema tvrdnjaka TOK, Stolić je za to uzimao novac, što on negira.

  - Nisam pripadnik ni Belivukovog ni drugog kriminalnog klana - tvrdio je Golubović. - Nikoga od njih ne poznajem. Poznavao sam Gorana Mihajlovića, koji je žrtva, i o tome sam svedočio. 

Kao i tokom prvog postupka, zastupnik optužnice Saša Ivanić, rekao je da ostaje pri svim navodima navedenim u ovom tužilačkom aktu. Predložio je da se izvedu isti dokazi, presretnuta "skaj" komunikacija, kao i da se pročita iskaz Golubovića dat u policiji.  U optužnici se, pored ostalog, navodi da je optuženi Golubović u policiji priznao krivična dela, koja su mu stavljena na teret, kao i da je dao detalje na koji način se odvijala komunikacija sa, tada inspetkorom SBPOK Božidarom Stolićem. 

Pored ovoga, u optužnici su i fotografije Belivuka i Miljkovića u prostorijama SBPOK, tokom saslušanja prilikom njihovog hapšenja 4.februara 2021. godine. Tužilac navodi da je tu fotografiju načinio Stolić, koji je preko "Skaja" prosledio Goluboviću, a on dalje - "kavčanima". 

Stolićev branilac, Branislav Bogdanović, opovrgao je navode tužilaštva i zahtevao da se izvrši uvid u strogo poverljiva dokumenta operativne obrade "Otimač", tvrdeći da je izveštaj o Belivukovoj kriminalnoj grupi, na osnovu koje su oni kasnije i pohapšeni - potpisao njegov branjenik. 

Advokati optuženih zatražili su i da se iz spisa predmeta izuzmu "skaj" prepiske i dokazi , koji su proizašli iz nje. Tome se usprotivio tužilac Ivanić. 

Predsednik sudijskog veća, sudija Zoran Šešić zaazao je nastavak suđenja za 5. februar naredne godine, kada će dvojica optuženih izneti širu odbranu. Takođe, kako je najavio, do tada bi trebalo da se donese i odluka o "skaju". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)