SVEŠETNIK SA SINOM U NARUČJU PREDVODIO LITIJU: Lepa slika sa Vrbice iz Bašaida kod Kikinde (Foto)

R. Š.

08. 04. 2023. u 21:26

Crkveni praznik Lazareva subota, odnosno Vrbica, danas je, na različite načine, masovno i živopisno obeležen u Kikindi i okolini.

СВЕШЕТНИК СА СИНОМ У НАРУЧЈУ ПРЕДВОДИО ЛИТИЈУ: Лепа слика са Врбице из Башаида код Кикинде (Фото)

Foto: G. Birimac

Najlepše je bilo u Bašaidu, velikom, tipično banatskom selu, koje je od Kikinde udaljeno 23 kilometara. Tamo je održana velika litija oko sela koju je predvodio jerej Aleksandar Lekić, starešine hrama Svetog oca Nikolaja. Prizor je bio posebno lep i svečan, jer je svetšetni Lekić u naručju nosio malenog sina Arsenija, koji je tek nedavno napunio godinu dana.

U povorci je bilo mnogo mladih roditelja sa decom, čak i onom koja su još u kolicima. Bašaici su očigledno masovno prihvatili poziv svog svešetnika da dođu na litiju i povedu svoje mališane. I ličnim primerom, sa suprugom je pokazao da ni malo hladnije vreme nije prepreka da se učestvuje u litiji sa najmlađima.

- Kako je gospod rekao, pustite decu i ne branite im da dolaze k meni, jer njihovo je carstvo nebesko – podsetio je jerej Lekić.

Služba u crkvi održana je u 15:30 sati, nakon toga osvećene su vrbove grančice, koje su podeljene, tako da je svako dete dobilo granu mladog vrbovog drveta.

Slično je bilo i kod hrama Svetih Kozme i Damjana u Kikindi, gde je takođe održana litija u kojoj je učestvovalo mnoštvo vernika i dece. Svi su nosili grančice vrbe, a deca su oko vrata imala i zvončiće, simbole ovog praznika u kojem deca posebno uživaju. U Iđošu kod Kikinde, članice Udruženja žena učile su decu tehnikama frabanja jaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)