PESMA I KOSTIMI OBOJILI RAKOVICU: Na Vidikovcu održan 11. veliki međunarodni karneval predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca

A. Z. K.

03. 04. 2023. u 20:39

RAKOVICU su još jednom preplavile šarene maske, pesma, osmesi i radost, kada su se Ulicom patrijarha Joanikija juče prošetale dečje karnevalske grupe. U sklopu Rakovičkog karnevala, koji je juče održan 11. put po redu, više od 40 grupa i oko 3.000 učesnika prošetalo je Vidikovcem i tako posetiocima ulepšali nedeljno popodne.

ПЕСМА И КОСТИМИ  ОБОЈИЛИ РАКОВИЦУ: На Видиковцу одржан 11.  велики међународни карневал предшколаца, основаца и средњошколаца

GO Rakovica

Maskirani mališani bili su u prilici da prodefiluju trasom dugom 800 metara. Karnevalske grupe predstavile su se Beograđanima, koji su došli da uživaju u šarenilu i pesmi,na tri bine koje su bile postavljene duž Ulice patrijarha Joanikija.

Kao i prethodnih godina, karneval je počeo tačno u podne. Osim mališana iz rakovičkih vrtića, osmoletki i srednjih škola, u povorci su učestvovale i grupe iz Evrope. Posetioci su juče bili u prilici da vide u povorci i učesnike iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije. I ove godine neizostavni su bili i članovi Federacije evropskih karnevalskih gradova.

Direktor Rakovičkog karnevala Aleksandar Vasović rekao je da iako nosi ime po ovoj beogradskoj opštini ovo je jedina prava manifestacija ovog tipa koja se organizuje u našoj prestonici.

- Nekoliko decenija u školama i vrtićima na našoj opštini bili su organizovani maskenbali, zato mnoge generacije imaju dodira sa maskama. Upravo to je bio motor, koji je pokrenuo jednu ovakvu manifestaciju. Imamo više od 1.500 naše dece koja su uključena u ovoj manifestaciji - rekao je Vasović. - Mališani iz Rakovice su se danima pre manifestacije pripremali, kako bi na pravi način predstavili svoju školu i kostime. Međunarodni žiri dobija priliku da odabere najbolje među njima, koji će nas predstavljati u zemlji i svetu.

PAUZA TOKOM KORONE

TRADICIONALNI Rakovički karneval nije održan tokom 2020. i 2021. godine zbog pandemije. Pre godinu dana vratio se na velika vrata, a Beograđani su ga dočekali sa oduševljenjem. Ni kiša koja je prošle godine padala tokom povorke, nije uspela da pokvari raspoloženje učesnika i gostiju. I tada su osim rakovičkih mališana, svoje kostime pokazali i učesnici iz Italije, Nemačke, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

Duž trase na Vidikovcu juče su prošetali mališani obučeni kao saobraćajni znaci, slatkiši, sladoledi, ribe i morske zvezde, suncokreti... Žiri je imao težak zadatak, da odabere najbolje grupe, koje će predstavljati Rakovički karneval na ovakvim događajima u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina