VENECIJANSKI BISER SE ISPITUJE CENTIMETAR PO CENTIMETAR: U toku je veliki projekat restauracije Duždeve palate (FOTO)

Tanjug

18. 12. 2022. u 14:15

U VENECIJI je u toku obiman i ambiciozan projekat čiji je cilj da se analizira i utvrdi koje intervencije je potrebno izvršiti na restauraciji čuvene Duždeve palate, koja je bila centar političkog života u Mletačkoj Republici.

ВЕНЕЦИЈАНСКИ БИСЕР СЕ ИСПИТУЈЕ ЦЕНТИМЕТАР ПО ЦЕНТИМЕТАР: У току је велики пројекат рестаурације Дуждеве палате (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP photo

Projekat u Duždevoj palati, kojim se bave iz "Fondazione Musei Civici" Venecije, počeo je u junu i trajaće oko 14 meseci dok restauratori ispituju svaki centimetar površine palate, poznate kao "Palaco Dukale", koja sadrži neke od najveličanstvenijih na svetu umetnička dela, uključujući slike Tintoreta i Ticijana, preneo je AP.

Italijanska vlada je obezbedila 500.000 evra za finansiranje projekta.

Restauratori koriste mobilne skele, kako bi mogli da rade na malim površinama istovremeno ostavljajući prostor za kretanje posetilaca.

U centralnoj sali Palate nalazi se jedna od najvećih slika na svetu, Tintoretov "Raj", koja zauzima površinu od oko 150 kvadratnih metara.

Za nju je zadužen restaurater Alberto Markon koji ispituje svaki deo slike kako bi utvrdio koje su intervencije neophodne.

Direktorka projketa, arhitekta Arijana Abate objasnila je da je ovaj projekat izuzetan po tome što mu je prioritet preventivna konzervacija, što ga čini sasvim inovativnim.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade