VELIČANSTVEN PRIZOR U ŽENEVI: Srbi proslavili veliki praznik i slavu hrama (FOTO/VIDEO)

G. Čvorović - Od stalnog dopisnika: PARIZ

13. 12. 2022. u 17:51

PRAVOSLAVNI vernici danas proslavljaju Svetog Andreja Prvozvanog. To je, ujedno i slava parohije Srpske pravoslavne crkve u Ženevi, koja je ovaj praznik obeležila u nedelju, da bi vernici koji pristižu iz velike udaljenosti, mogli da prisustvuju svečanosti.

ВЕЛИЧАНСТВЕН ПРИЗОР У ЖЕНЕВИ: Срби прославили велики празник и славу храма (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: G. Čvorović

Tim povodom su ovu našu najzapadniju parohiju Eparhije austrijsko-švajcarske posetili i njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Slavlje je otpočelo još u subotu, svečanim večernjim bogosluženjem u crkvi Svetog Germana u starom delu Ženeve, kojim je rukovodio mitropolit Hrizostom, uz sasluženje nadležnog paroha prote Aleksandra Resimića, prote Bogoljuba Popovića iz Lozane i protođakona Ivana Tolića.

Crkva je bila prepuna, a atmosfera svečana. Pevnicu je predvodio episkop Andrej sa pojcima iz Ženeve i dečjim horom iz Lozane.

Posle večernjeg bogosluženja, gde su osim vernika iz Ženeve prisustvovali i vernici iz Lozane, usledilo je tradicionalno predavanje pred slavu koje je ove godine održao episkop Andrej govoreći o životu i radu blaženopočivšeg Episkopa šabačkog Lavrentija.

- Predavanje je propraćeno velikom pažnjom zbog ove velike ličnosti naše Crkve – kaže za "Novosti" prota Aleksandar Resimić.

Prisutni su bili u prilici da vide i veliku arhivu fotografija.

Dan kasnije, proslava je započela liturgijskim sabranjem u Šansiju nadomak Ženeve, koje je služio mitropolit Hrizostom uz sasluženje vladike Andreja i sveštenstva švajcarskog namesništva. Hor ženevske parohije je prevodila Nina Sofronski dok je mladi Stefan Gebrezihabier iz Ženeve čitao Apostole. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je govorio o životu svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Na kraju liturgije prerezan je slavski kolač.

- Domaćin ovogodišnje slave je bio ugledni odbornik Crkvene opštine Vladimir Stanković sa porodicom - preneo nam je prota Aleksandar, istakavši da je posle liturgije organizovan slavski ručak.

Za vreme ručka, prota Aleksandar se zahvalio na nesebičnom zalaganju i doprinosu za tamošnju parohiju Nemanji Miškoviću, Anđelku Simiću, Slađanu Markoviću kao i nekadašnjem odborniku Igoru Babiću. Slavski kolač za sledeću godinu predat je Vladimiru Čehu iz Ženeve.

Sveti Andrej Prvozvani bio je prvi sledbenik i prvi Hristov apostol koji je stradao na krstu zbog odanosti veri. Ovog sveca kao svoju krsnu slavu obeležava i dom Karađorđevića. A kako je bilo u Ženevi, može se videti i na ovim fotografijama koje nam je dostavio prota Aleksandar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!