ČUDESAN PRIZOR: Bijeljinom se vijorila najduža zastava Srpske (FOTO)

V.Mitrić

12. 05. 2022. u 20:01

U BIJELjINI je danas razvijena najduža zastava Srpske, od Ulice Vuka Karadžića do zgrade Gradske uprave, čime su obeleženi Dan Vojske Republike Srpske i – Dan pobede nad fašizmom.

ЧУДЕСАН ПРИЗОР: Бијељином се вијорила најдужа застава Српске (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Zamenik predsednika Republičke omladine Srpske Bane Stajić rekao je da je ovim činom iskazan protest zbog sve zastupljenijeg nacizma i ekstremizma na tlu Evrope, kao i da je odata počast svim borcima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

- Nažalost, 77 godina nakon završetka Drugog svetskog rata nacizam se u Evropi budi. Ostale su zapamćene reči savezničkih generala: Oslobodili smo Evropu od nacizma, ali nam ona to nikada neće oprostiti. Razvijanjem najduže zastave Srpske dokazali smo da smo jedinstveni u namjeri da sačuvamo otadžbinu i da nas nikakve političke ili bilo kakve druge podjele ne mogu spriječiti u tome – naveo je Stajić.

Predsednik Republičke stranke Srpske Mladen Petrović istakao je da je akcija sprovedena bez ikakvih političkih obeležja, a da su se sugrađani okupili vođeni osećanjem patriotizma.

- Prisustvovali smo veličanstvenom događaju za Bijeljinu i Semberiju. Svesni smo da mnogi faktori utiču na Srbe i Republiku Srpsku, da živimo u vremenu kada gubimo identitet, kada ne znamo ni kako izgleda naša zastava. Moramo baštiniti tradiciju i istoriju jer ako njih ne sačuvamo, ne možemo se nadati boljoj budućnosti – naglasio je Petrović i poželio da zastava bude razvijena i u drugim opštinama i gradovima Srpske.

Republička omladina Srpske /ROS/, koja je inicijator događaja, poručila je da su svi sugrađani koji su se pojavili u centru Bijeljine ujedno organizatori akcije. Oni su zahvalili predstavnicima boračkih organizacija, Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj na blagoslovu, svim političkim strankama sa područja grada, gradonačelniku i Gradskoj upravi, preduzećima i ustanovama, sportskim klubovima, udruženjima i organizacijama, „Radnikovim“ i drugim navijačkim grupama i pojedincima.

Posebnu zahvalnost izrazili su načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanu Katiću i gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću, koji su odobrili da najduža zastava Republike Srpske bude dopremljena u Bijeljinu, kao i većinskom vlasniku Tehničkog remonta Bratunac Slavenu Ristiću.

Najduža zastava Republike Srpske (527 metara duga, 4,6 metara široka) prvi put je razvijena prilikom obeležavanja 9. januara – Dana Republike u Istočnom Novom Sarajevu, a u Bijeljini je danas razvijena u dužini od 250 metara, koliko su dozvolili uslovi terena u centru grada.

BONUS VIDEO - HILjADE VERNIKA POD OSTROGOM: Veličanstvene slike iz Crne Gore-danas je poklonjenje Svetom Vasiliju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)