MOSTOVI SREMA I MAČVE: Na reci Savi, između dve Mitrovice, proleće u punom sjaju (FOTO)

V. MITRIĆ

10. 05. 2022. u 18:06

PREKO Save, kako kaže dečja pesmica, ne idu samo patka, „koja nosi pismo na vrh glave“, idu i patke, i guske, ploveći ali i leteći iznad reke, već i gliseri, brodovi teretnjaci, obični čamci, sa i bez motora.

МОСТОВИ СРЕМА И МАЧВЕ: На реци Сави, између две Митровице, пролеће у пуном сјају (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Reka je, na delu koji spaja Srem i Mačvu, Mačvansku Mitrovicu i Sremsku Mitrovicu, skoro bajkovita. I sama i sa priobaljem i lepo uređenim splavovima, šetalištima, igraonicama.

Bašte na splavovima ovog proleća su oživele. Sa mačvanske strane pogled „puca“ na lepotu središnjeg dela drevne Sremske Mitrovice, podignute na mestu nekadašnjeg Sirmiuma. A ljudi, koji pešačkim mostom prelaze sa obale na obalu, pešice ili biciklom, uživaju, druže se i „mešaju“ najlepše osobine, navike, kulturu tradicije Mačvana i Sremaca, koji su, ne samo vekovne komšije, već i bliski rođaci, prijatelji, kumovi, drage komšije. Mirni, tihi i pristojni deluju kao i mirna, ali velika Sava.

- Sam Bog, ali i ljudi su se potrudili da spoje mostovima dve Mitrovice, shvatajući Andrićeve poruke iz romana o njihovom značaju, poput onog njegovog na Žepi - pričaju Vera i Milomir Brkić, bračni par iz Bačke Palanke, koje smo zatekli kraj reke.

Lozničanin Mileta Janković, rodom iz Ravnaje, kod Krupnja, kaže da je „baš ovaj deo Save divan i za dušu i za telo“. Još je, veli, rano za kupanje, ali brzo će stići sezona.

- Ne vidim ama baš nikakvu prednost mora, a ovde su i cene u lokalima sasvim pristojne - kaže gost iz Vukovog kraja. -Ne čudi me što su se mnoge Rađevke udale i udaju u jednu od dve Mitrovice, koje deluju, na najlepši način, kao jedna.

Lepota je, ističu posetioci, i u mešanju mačvanske i sremske kuhinje, ali i mentaliteta ovdašnjih ljudi, koji otvorenog srca dočekuju goste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)